Алексиначки гимназијалци на радној акцији

У камп „Караташˮ крај Кладова, на еколошку радну акцију коју организује Савез учесника омладинских радних акција Србије (СОРАС), јутрос је отпутовало двоје ученика Алексиначке гимназије, Марија Гијић и Михајло Поповић. До недеље, када се акција завршава, заједно за још тридесетак вршњака из свих крајева Србије, млади из нашег града ће реализовати значајан програм радних и друштвених активости.

‒ Тема овогодишње акције су воде и све активности ће бити подређене овој теми. Разлог је чињеница да експлоатација воде у Србији последњих деценија константно расте, а степен загађења речних токова и пијаћих извора се повећава. Зато је неопходно скренути пажњу младој генерацији, али и целокупном становништву на такво стање и потребу смањења загађења постојећих извора, како би се на виши ниво подигло управљање нашим водним ресурсима ‒ каже председница Управног одбора СОРАС-а и координаторка акције, Драгана Андрић. 

Ученица Алексиначке гимназије Марија Гијић први пут учествује на једној оваквој акцији.

‒ Кроз реализацију једне од радионица ‘Репортери јављају’, у којој учесници акције представљају зелене и црне тачке на водотоковима и осталим водама у њиховој средини, очекујем да сазнам нешто више о овом значајном питању и његовом решавању у другим крајевима наше државе. У програму акције су и радионице на теме ‘Вода живот значи’, ‘Познајем те по стварању’, ‘Еколошки бонтон’, ‘Водени квиз’, али и садња дрвећа, као и обилазак Хидроелектране ‘Ђердап’. Што се нас тиче, ми ћемо представити наше виђење стања на реци Моравици ‒ каже Марија Гијић. 

Са нишке аутобуске станице јутрос је у Кладово отпутовала група Акцијаша из Алексинца, Ниша и Пирота.

Одлазак наших акцијаша у „Караташˮ организовао је Клуб бригадира „О*рук генерацијаˮ.
Акција се, иначе, организује у сарадњи са Јавним предузећем „Национални парк Ђердапˮ, а суфинансијер је Министарство заштите животне средине.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × five =