Алексиначке установе обележиле славу

Две алексиначке установе данас славе своју славу. Сечењем славског колача и пригодним програмом Градска библиотека „Вук Караџићˮ и Предшколска установа „Ланеˮ обележили су славу Свети Ћирило и Методије.

Свечано је било у Предшколској установи „Ланеˮ у којој су и овог пута учесници у програму изазвали пажњу старијих, који су се нашли да их подрже и допринесу славском абијенту. Осим запослених, свечаном чину присуствовао је и велики број гостију.

 

Lane
Малишани улепшали празник

Слично је било и у Градској библиотеци која је била препуна гостију, учесника у програму и поштоваоца књиге. И овде је приређен пригодан програм уз учешће најмлађих, а своја умећа, међу којима су и кулинарска, презентовала су удружења грађана „Радиностˮ из Алексинца и „Супер женеˮ из Тешице. Ова друштва имају дугогодишњу сарадњу са овом установом.

Biblioteka
Свечано и у Библиотеци

Овим догађајима присуствовали су и представници локалне самоуправе на челу са председником општине Далибором Радичевићем.

Lane
Гости Предшколске установе “Лане”

Ћирило и Методије, у народу познати и као Света браћа, били су браћа из Солуна, који су у 9. веку ширили писменост и хришћанство међу Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији. Својим радом они су помагали културни напредак Словена због чега су остали упамћени као „словенски апостолиˮ. Ћирило и Методије су направили глагољицу, прво писмо Словена. 

Преводом литургијских и библијских књига, Ћирило и Методије су ударили темеље словенској писмености. Њихови ученици Климент и Наум су саставили писмо ћирилицу.
Након њихове смрти њихови ученици су наставили њихов просветитељски рад. Православна црква их слави 24. маја.

 

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + thirteen =