Алексинац осам дана без короне

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је све повољнија и већ неколико дана нема евидентираних новозаражених вирусом корона. Подаци изнети на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације показују да се тренутно не повећава број заражених, јер осам дана није откривен вирус код тестираних пацијената.

Подносећи извештај др Родољуб Живадиновић, директор алексиначког Дома здравља, је нагласио тај податак, али и упозорио да корона није прошлост и да је вакцинација и придржавање епидемиолошких мера најбоља одбрана од вируса који се примирио, али нас није потпуно напустио.

‒ Епидемиолошка ситуација је заиста повољна, већ 8 последњих дана имамо нула позитивних дневно што је одлична вест. Оно што је важно такође да и број првих прегледа пада. У последњих 5 дана имамо и статистички значајан пад броја првих прегледа у односу на претходни период што је такође добра вест. Углавном је сада број првих прегледа када их бројимо већи код деце него код одраслих. Од укупног броја  првих прегледа одрасли чине око 40, а деца око 60 процената. У сваком случају збирно имамо нула позитивних ‒ каже овај епидемиолог уз напомену да се нада да ће се ово стање одржати и у наредном периоду.

Оваква повољна епидемиолошка ситуација омогућава алексиначким здравственим установама да своје службе више ангажују у лечењу нековид пацијената. Др Живадиновић најављује да ће од 1. јула почети да раде све сеоске амбуланте, макар по неки дан у недељи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =