Алексинац и вирус корона: Све зависи од нас

Најновији подаци из ковид амбуланте у Житковцу указују да је ситуација стабилна када је у питању вирус корона. Почетком седмице забележено је шест прегледа на дневном нивоу, док је у протеклој недељи таквих прегледа било најчешће 13 до 14 дневно, осим 7. и 8. септембра када их је било по двадесетак.

– Што се тиче првих прегледа у ковид амбуланти у Житковцу они се већ дуже време, око четири недеље, крећу у једном распону од 10 до 15 дневно. Само смо у два дана имали мало већи број, свакако испод 20. Викендом падају на једноцифрен број, тако да се држи једна стабилна ситуација већ неко време – каже епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу.

И поред тога што се вирус корона „притајио”, у наредном периоду очекује се повећан број пацијената који се први пут јављају лекару због респираторних и вирусних инфекција. Наш саговорник истиче да претпоставља да повећани број првих прегледа неће бити повезан са ковидом.

– Ми сада очекујемо да ће доћи до њиховог пораста, а да то не буде повезано са короном из простог разлога што се увелико запажа и на дечијем одељењу, али и код родитеља деце, повећање броја вирусних инфекција које нису ковид. Једноставно кренула је школска година, деца размењују вирусе. Видећемо шта ће се догађати даље. За сада, што се тиче ковида, ситуација мирује, чак и по питању ПЦР тестова нема неких искакања – каже др Живадиновић и износи податке да су у Дому здравља последњи позитиван случај имали још 22. августа, док је у болници која ради већи број анализа, од 22. августа до данас било само 17 позитивних, што је у просеку испод једног оболелог дневно. 

Овај епидемиолог каже да су подаци сигурно добар знак, а како ће даље бити зависи искључиво од нас и нашег понашања у међусобној комуникацији.

Што се тиче Опште болнице, од узорака који су јуче узети два су била позитивна на вирус, па је разумљиво што алексиначки медицинари још једном позивају грађане да се придржавају препоручених мера, пре свега ношења маски у затвореном простору, поштовања физичке дистанце и редовног темељног прања руку. Најједноставније, избегавајте просторије и скупове где није могуће поштовати ове мере.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − three =