Nojabrsk

Алексинац и руски Нојабрск и званично побратими

Споразум о будућој сарадњи између општине Алексинац и руског града Нојабрск, који су октобра прошле године, у име две локалне самоуправе, овде, у нашем граду потписали председник Далибор Радичевић и градоначелник Алексеј Романов, ових дана је добио и своју пуну правну форму. Потписан је и Споразум о братимљену, након што је он добио сагласност влада Републике Србије и Руске федерације.

Да је Споразум о братимљењу потписан потврдио нам је и актуелни председник општине Алексинац Далибор Радичевић који је за наш медиј изјавио да су пре неких месец дана донета и документа, званично су потписана и размењена у сарадњи са људима из Руског дома, који су донели и однели поменути документ као дипломатску пошту.

‒ Оног тренутка када су стигле сагласности ми смо то и потписали и разменили, тако да Споразум о побратимљењу између наше општине и Нојабрска јесте потписан. Требали су да буду наши гости за Дан општине, него због самита који се одржава код њих у истом тренутку нису дошли, што не значи да неће доћи у току године ‒ појаснио је први човек алексиначке самоуправе.

Радичевић најављује и интензивнију сарадњу са овим руским градом у више области и само делимично открива те планове, оне који се односе на уређење Руске цркве у Горњем Адровцу.

‒ Сарадња се успоставља, имамо неке лепе заједничке пројекте на територији општине Алексинац које су спремни да финансирају и требало би њихова реализација врло брзо да крене. У суштини, чека се завршетак реконструкције Руске цркве у Адровцу, оно што је започела држава, а након тога је план да побратими из Русије наставе уређење и изградњу саме оне зграде старе школе и реконструкцију споменика овде у Алексинцу. То је онај први вид сарадње – истиче алексиначки председник.

Очекивања Алексинчана од те сарадње вероватно су знатно већа у односу на одржавање и изградњу објеката који чувају сећања на заједничку борбу за ослобођење словенског народа на овим просторима од вишевековне окупације од стране Турске империје. А за то има потенцијала. Град Нојабрск се налази на југу Јамало-Ненецког аутономног округа и у њему живи око 110.000 становника, просечне старости нешто више од 30 година. У овом округу, односно региону, производи се више од 80 одсто руског гаса, а један део допрема се и у Србију.

Време ће показати да ли је ово побратимљење било политички израз добрих односа двеју земаља или ће пак напокон бити и конкретних резултата од којих ће и заједнице имати користи.

Насловна фотографија: Илустрација (архива Ал Прес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + five =