„365 дана без дувана”

У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана, а ове године под слоганом „365 дана без дувана”.

Током овогодишњег Националног дана без дувана посебно се наглашавају значај превенције отпочињања и важност престанка употребе дувана код оних који га већ користе.

Употреба дувана је водећи превентабилни узрок смрти, а сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму. Поред рака плућа, употреба дувана повезана је са оболевањем од најмање 20 других малигних обољења. Употреба дувана је фактор ризика за многе друге болести као што су опструктивна болест плућа, астма, емфизем, хронични бронхитис, реуматоидни артритис, болести уста. Поред тога, употреба дувана утиче и на репродуктивне органе, па тако може утицати и на смањење плодности.

Сви дувански и никотински производи између осталог садрже никотин који изазива зависност, а посебно осетљиви на његово дејство су млади. Зависност од дувана је болест која се може и треба дијагностиковати и лечити као и друге хроничне болести.

Према резултатима истраживања у Србији 31,9% становника користи неки дувански производ, највише међу становништвом старости од 45 до 54 године. Најчешће коришћени дувански производи су цигарете, које свакодневно пуши 27,1% становништва старости од 15 година и више, док 15,8% свакодневно пуши 20 и више цигарета на дан.

Поред оввих негативних има и позитивних цифара, па тако проценат ученика првих разреда средњих школа који су пушили бар једном током живота је смањен са 46% у 2008. години на 38% у 2019. години, а бележи се и смањење процента ученика који тренутно пуше (16,8%), укључујући и свакодневне пушаче.

У претходним годинама бележи се пораст популарности других дуванских и никотинских производа. Подаци показују да је скоро 18 процената ученика првих разреда средњих школа бар једном пробало електронске цигарете, а тренутно их користи 5,5%. Највећи проценат ученика првих разреда средњих школа који су пробали електронску цигарету су то урадили из радозналости.

Пушење утиче на читаво тело, а престанком пушења смањује се ризик од многих болести, уколико се особа разболи, лечење неких болести може бити лакше, а опоравак бржи. Престанак пушења спада међу најбоље одлуке и поступке које можете учинити за своје здравље, без обзира на године и дужину пушачког стажа. Старије особе обично имају значајно дужи пушачки стаж, а подаци из појединих истраживања показују да су мање свесне штетности дувана, тј. склонији су потцењивању ризика пушења. Неке од баријера за престанак пушења код старијих су и већи степен никотинске зависности, стрес и социјална изолација са којом се суочавају неке старије особе. Ипак, истраживања показују да упркос томе што особе старије од 60 година ређе покушавају да престану да пуше, оне истовремено имају већу вероватноћу да покушај одвикавања буде успешан.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one − one =