opstina-aleksinac-2

Za sufinansiranje poljoprivredne proizvodnje 11 miliona dinara iz lokalnog budžeta

Opštinsko veće opštine Aleksinac je na današnjoj sednici odbilo amandmane predsednika odborničke grupe „Odgovorno za Aleksinac“ koji su se odnosili na postupak izbora direktora komunalnih preduzeća. Većnici su prihvatili izmenu i dopunu odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenima u Opštinskoj organizaciji za turizam i sport, kao i izmenu osnivačkog akta Javnog preduzeća za puteve, na osnovu koga će biti promenjena adresa sedišta ovog preduzeća.

Zeleno svetlo Opštinskog veća dobio je i Predlog zaključka o davanju saglasnosti na program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i ruralnog razvoja opštine Aleksinac, po kome će poljoprivrednicima ove godine iz lokalnog budžeta na raspolaganju biti 11.000.000 dinara. Deo sredstava, 10.200.000 dinara, biće utrošen u investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za meru upravljanje rizicima izdvojeno je 500.000, dok će 300.000 dinara biti iskorišćeno za podsticaj promotivnih aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Fond za razvoj poljoprivrede sufinansiraće nabavku priplodnih junica mlečnih rasa ili simentalskog govečeta, kao i nabavku opreme i mehanizacije za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane na gazdinstvu. Novac iz lokalnog buždta poljoprivrednici će moći da koriste i za kupovinu opreme za manipulaciju, odlaganje i aplikaciju stajnjaka, ali i prenosne opreme za mužu.

Finansiraće se i podizanje novih ili obnavljanje postojećih voćnjaka hmelja, vinove loze, kao i postavljanje protivgradnih mreža, objekata i nabavka opreme i sredstava za testiranje, konsku selekciju, sertifikaciju, konzervaciju i multiplikaciju sadnih materijala.

Poljoprivrednici će sredstva moći da iskoriste i za kupovinu mehanizacije i opreme za setvu, sadnju, zaštitu bilja, navodnjavanje i odvodnjavanje, voćarsku ili vinogradarsku proizvodnju, proizvodnju sadnog materijala i povrtarsku proizvodnju na otvorenom polju. Takođe, u ponudi je i nabavka mehanizacije za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, prskalica, atomizera za zaštitu od bolesti, korova i štetočina, mikroprskalica za zaštitu voćaka od izmrzavanja, ugradnih mreža i prateće opreme, sistema kap po kap, plastičnih folija, agrotekstila.

Investicija će biti i prilikom izgradnji staklenika, za nabavku konstrukcija, folija, sistema za zagrevanje, veštačko osvetljavanje, navodnjavanje i odvodnjavanje, kao za kupovinu materijala za povrtarsku i proizvodnju jagodičastog voća, rasadničku proizvodnju, cvećarstvo u zaštićenom i poluzaštićenom prostoru.

Pčelari će moći da konkurišu za subvencije za nabavku novih pčelinjih društava, opreme, kao i vozila i prikolica za transport pčelinjih društava.

Iz opštinskog Fonda za razvoj poljoprivrede poručuju da će konkurs biti objavljen krajem maja ili početkom juna  meseca.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =