ginekologija

Позиву на превентивни преглед одазвало се 76 жена

У алексиначком Дому здравља јуче су организовани бесплатни превентивни гинеколошки прегледи као део кампање „Нађи времена”. Ову кампању, чији је циљ информисање жена о значају превенције и раног откривања рака дојке и рака грлића материце, финансијски су подржали Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије преко развојног програма Европски ПРОГРЕС.

preventivni ginekološki pregled
Од 8 до 19 часова, колико је трајала акција „Дан отворених врата”, прегледало се 76 жена.
Када знамо да жене релативно ретко посећују гинеколога и да недовољно посвећују пажњу свом здрављу, задовољни смо одзивом. Код 49 жена је поред редовног гинеколошког прегледа урађен и колпоскопски преглед са Папаниколау тестом, 25 жена је послато на мамографски преглед, а код две жене је урађен ултразвук дојке – рекао нам је директор Дома здравља, др Родољуб Живадиновић и нагласио да је циљ ове, али и наредних сличних акција, а што јесте и циљ саме државе и Министарства здравља, да се Србија удаљи са, нажалост, водећег места у свету по броју оболелих жена од рака дојки и грлића материце.

„Дану отворених врата” претходила је акција информисања грађана са анонимним анкетирањем жена која је одржана у суботу 28. октобра. Анонимно анкетирање, које су спровеле волонтерке кампање „Нађи времена” и патронажне сестре Дома здравља, имало је за циљ да се утврде најчешћи разлози за одлазак, односно неодлазак на редовне гинеколошке прегледе и да се жене додатно охрабре да пронађу времена за очување свог здравља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =