Шуматовац, Горњи Адровац, Делиград

У недељу 26. августа биће обележена 142. годишњица највеће победе српске војске у Првом српско-турском рату. Обележавање ће почети Светом литургијом у цркви Светог Николе у Алексинцу у 8 сати. Помен палим српским војницима почеће у 10 сати и 30 минута код спомен крста на Шуматовцу, а 15 минута касније уследиће полагање венаца на спомен обележје.

У част српских јунака који су предвођени руским генералом Черњајевим извојевали победу над вишеструко надмоћнијом турском војском, биће изведен и пригодан културно-уметнички програм.

Ове године навршава се и 142. годишњица Боја на Горњем Адровцу која ће бити обележена у недељу 2. септембра, док ће почаст српским устаницима, који су пре 212 година у Боју на Делиграду однели велику победу над Турцима у Првом српском устанку, бити одата у уторак, 4. септембра у порти цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила у Делиграду.

Центар за културу и уметност је организатор свих културно-уметничких програма у којима ће учествовати Алексиначка гимназија, хорови „Шуматовац” и „Певница”, Књижевни клуб „Велимир Рајић“, „Театар 91” и Омладински хор ЦКУ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 20 =