Izložba PIP

Фестивал у објективу

Непосредно пре почетка прве представе шестог Фестивала ПИП, као део пратећег програма, синоћ су у Центру за културу и уметност отворене две изложбе. Најпре је отворена изложба фотографија са прошлогодишњег фестивала аутора Марка Миладиновића који је од почетка саставни део ове позоришне светковине. Он је током протеклих пет година урадио на стотине и стотине фотографија на којима је овековечио тренутке из тридесетак представа који могу да промакну људском оку, али не и објективу фото апарата.

Marko Miladinović i Milivoje Mlađenović
Марко Миладиновић и Миливоје Млађеновић

Позоришна уметност због своје непоновљивости није упоредива ни са једном другом и та непоновљивост је одлика њеног феномена. Али упамтите, Марко Миладиновић се придружује онима који покушавају, колико год је могуће, да бар једну димензију позоришног феномена, позоришне атракције сачува од заборава. Наравно, то је један утопијски подухват, али Марко уме и то показује већ шесту годину да одабере оне тренутке који се одупиру забораву и који у оку посматрача буде низ асоцијација на оно што је минуло и непоновљиво, никад више. Свака позоришна представа је једна, јединствена и никад више ухватљива. Марко успева да сваке године одабере најистакнутије тренутке позоришних представа – рекао је на отварању уредник пратећег програма фестивала, Миливоје Млађеновић.

Maja Radoman Cvetićanin
Маја Радоман Цветићанин

Другу изложбу вечери, а реч је о поставци „Негујмо српски језик”, отворила је директор Центра за културу и уметност, Маја Радоман Цветићанин која је нагласила да је Алексинац први град после Београда који има прилику да види ову изложбу. Реч је о плакатима са цитатима великана српске књижевности (Андрић, Црњански, Караџић, Секулић, Попа…) и народним изрекама у вези са очувањем српског језика. Изложбу је припремило Министарство културе.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 4 =