skola

U Tehničkoj školi nema drugog upisnog kruga

Od tri srednje škole u Aleksincu, samo je Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević” upis budućih srednjoškolaca završila u prvom upisnom krugu. Svih 177 mesta je popunjeno, tako da će u školske klupe 1. septembra sesti po 30 učenika za obrazovne profile ekonomski tehničar, tehničar drumskog saobraćaja, mašinski tehničar motornih vozila, elektrotehničar računara i elektrotehničar za termalne i rashladne uređaje. Za automehaničara će učiti 15, a za zavarivača 12 učenika. U narednu školsku godinu ova ustanova ući će sa ukupno 673 učenika u 23 odeljenja, što je u proseku 29 učenika po odeljenju.

‒ Više smo nego zadovoljni interesovanjem učenika da srednje obrazovanje steknu u našoj školi, posebno što su im naši obrazovni profili bili prve ili druge želje. Interesantno je da je veliko interesovanje vladalo i za trogodišnje obrazovanje, za automohaničare i zavarivače. Podsećam da naši učenici, budući mašinski tehničari motornih vozila, automehaničari i tehničari drumskog saobraćaja imaju obuku i polaganje za vozačku dozvolu B kategorije – kaže direktor Tehničke škole, Dragan Petković.

Prota
Kolektiv škole “Prota Stevan Dimitrijević”, prvi levo direktor Dragan Petković

Po njegovim rečima, veliko interesovanje za Tehničku školu, proisteklo je i iz želje mladih da se usmeravaju ka novim tehnologijama koje im pružaju mogućnost ili da se zaposle ili da nastave školovanje na fakultetima, ali da je to i rezultat rada svih u kolektivu i jednog potpuno drugačijeg pristupa.

‒ Nastavni kadar primenjuje nove metode u radu, zanimanja su atraktivna, svake godine su uvode novi obrazovni profili, sa novim programima i sadržajima, a i sama škola je opremljena i pruža odlične uslove za odvijanje nastave – kaže Petković uz očekivanje da će se ovaj trend popularnosti Tehničke škole nastaviti i narednih godina.

U drugoj školi pod istim krovom, Poljoprivrednoj školi „Šumatovac” planirano je da školsku 2018/2019. godinu pohađa 87 novoupisanih učenika. U prvom krugu upisano je njih 50, tako da je za drugi krug ostalo još 37 slobodnih mesta. Na smeru poljoprivredni tehničar (školovanje traje četiri godine) ima slobodnih 20 mesta. Na smeru rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike 11, za buduće mesare ima još jedno slobodno mesto, a za buduće prerađivače mleka ostalo je pet slobodnih mesta. Jedino slobodnih mesta neće biti za profil pekar koji je popunjen u prvom krugu.

Aleksinačka gimnazija je i za predstojeću školsku godinu otvorila vrata za 120 novih učenika u četiri odeljenja. U drugom upisnom krugu moći će da se upiše još samo 17 učenika i to u bilingvalnom srpsko-ruskom odeljenju.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one + eighteen =