Горњи Адровац

У Горњем Адровцу: деценијско дружење песника

Песнички сусрети „Рајевском у част” јуче су по 10. пут одржани у порти цркве Светa Тројица, у народу познате као Руска црква, која се налази у алексиначком селу Горњи Адровац. Овај скуп љубитеља поезије окупио је 23 ствараоца из свих делова Србије уз учешће и једног песника из Ирака. У специфичном амбијенту у коме осим цркве доминирају и столетне липе, песници су најчешће говорили патриотску поезију, али је било и стихова посвећених животу и љубави.

– Тешко је ограничавати поезију темама поготово када су манифестације у питању, мада увек условно кажемо, пошто је и манифестација посвећена пре свега Николају Николајевичу Рајевском, да би требало да то буде нешто везано за његов лик и дело или макар за место где се налазимо. Углавном се трудимо да будемо оригинални и да то буду нови радови, тако да и ако нам дођу песници који се понављају из године у годину, јер имамо неке који нам долазе традиционално свих 10 година, да то буду нови радови јер заиста и они добијају посебну инспирацију и мотив када је у питању ово место – каже Александра Павловић, председница књижевног клуба „Велимир Рајић” у Алексинцу.

Горњи АдровацПрисутни су могли да уживају у казивању стихова крагујевачких песника Иве Херц, Олге Драгаш, Горана Кумљића, Оливера Марковића и Ненада Глишића. Из Великог Поповца дошао је Раде М. Обрадовић, а из околине Ћуприје Живорад Милетић. Далиборка Стевановић је учесница из суседног Житковца, док је из Ирака стигао Сабах Ал – Зубеиди. Своје песничко стваралаштво показали су и Златибор Радовановић из Белог Потока под Авалом, Надица Илић из Београда, Бора Благојевић из Ћуприје, Биљана Станојевић из Ниша и Наташа Лазић из Опарића. Из суседне Сокобање, из Удружења књижевника “Стојан Живадиновић” учествовали су Хранимир Милојковић, Милош Вељковић и Славиша Д. Станковић. Наравно, ови сусрети нису могли да прођу и без домаћих учесника, чланова књижевног клуба „Велимир Рајић”, па су образ домаћина “бранили” Светлана и Србобран Матић, Љиљана Крстић и Александра Павловић.

Манифестација „Рајевском у част” одржава се у част овог руског добровољца у Првом српско – турском рату 1876. године, који је погинуо у Горњем Адровцу и на месту његовог страдања подигнута је црква. Неки од наших истраживача сматрају да је пуковник Рајевски послужио Толстоју као прототип Вронског у чувеном роману „Ана Карењина”.

Горњи Адровац
                    Далиборка Стевановић и Милена Милошевић

Организатор песничких сусрета је Књижевни клуб „Велимир Рајић”, а водитељи програма били су Мирољуб Николић и Весна Савановић.

Један коментар

  1. Vrlo zanimljivo. U poslednjih mesec dana dobila sam dve znacajne nagrade-Slovo hvale i zahvale na Preobrazenskom pojanju kao i nagradu na Besenovskim prinosenjima, azastupljena i u 3 zbornika povrh toga. Zivim u Zitkovcu a niko se od ” cuvenih” pesnika iz aleksinackog kluba nije setio da me ni obavesti, a kamo li pozove. Izgleda da i ovde vazi stara izreka da niko ne moze biti ” prorok” u svom selu 🙂 .

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =