У Алексинцу 120 професора физике

Алексинац је још једном послао лепу слику о себи као добром домаћину и организатору, а Конференција о настави физике у средњим школама још једном добила потврду да је реч о јасно конципираном и препознатљивом научном скупу на Балкану – закључак је и учесника и организатора овогодишњег окупљања физичара у нашем граду од 9. до 11. марта.

Konferencija fizičara

На шестој Конференцији о настави физике у средњим школама учествовало је преко 120 средњошколских и универзитетских професора и експерата из земаља у региону и Француске и 12 ученика чији су радови одабрани на конкурсу „Експериментални рад ученика средњих школа из физике”.

Bratislav Simić
Проф. Братислав Симић

‒ Остварени су циљеви овогодишњег скупа физичара у нашем граду. Упознали смо се са најновијим достигнућима у области физике, са открићем гравитационих таласа, а то је научни рад који је прошле године добио Нобелову награду за мир, говорили смо шта би један угледни час требало да садржи да би ученицима био што занимљивији и како би са њега понели што више знања, говорили смо о различитим методама преноса физике ученицима, о уџбеницима који се користе у настави и о уџбеницима какви би требало да буду, о примени савремених средстава у настави, а размењена су и искуства о завршним испитима и матурама у земљама региона – каже професор физике у Алексиначкој гимназији и члан Организационог одбора, Братислав Симић и напомиње да је овом приликом на најбољи начин презентовано и школство на нивоу наше општине.

Прва награда отишла у Вараждин 

Након презентације 12 радова одабраних на конкурсу „Експериментални рад ученика средњих школа из физике”, жири је прву награду доделио Михаелу Леванићу из Вараждина за рад Мали Теслин трансформатор, друга награда припала је Викторији Јовевој из Велеса за рад Зависност магнетног поља од температуре, а трећа Огњену Буђену из Требиња за рад Киријев мотор.

Под покровитељством Скупштине општине, овај скуп су организовали Алексиначка гимназија, Пољопривредна школа „Шуматовац”, Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић”, Друштво физичара „Ниш” и нишка подружница Друштва физичара Србије.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =