Vodotok

Uređuju se kritični vodotokovi

Rezultat našeg odnosa prema prirodi, posebno prema rekama i potocima, vidi se nakon topljenja snega i naglog nadolaska bujičnih voda. Zbog đubreta i otpada svake vrste kojima su potoci i kanali zatrpani, smanjuje se protok vode što u većini slučajeva uzrokuje plavljenja naselja, poljoprivrednog zemljišta i oštećenja putne i komunalne infrastrukture. Po Zakonu o vodama, lokalne samouprave su dužne da donose godišnje Operativne planove za odbranu od poplava za vode drugog reda. Planom mera za odbranu od poplava predviđeno je uređenje vodotokova a što podrazumeva čišćenje korita od rastinja, drveća i nanosa i obezbeđivanje obala.

‒ Našim Operativnim planom za ovu godinu predviđeno je uređenje 19 deonica vodotokova koje su označene kao kritične. Lepo vreme i najniži vodostaji na nekim rekama idu nam na ruku i u protekle dve nedelje vršeni su radovi na pet deonica ukupne dužine 1060 metara ‒ kaže savetnik za vodoprivredu u opštini Aleksinac, Gordana Milovanović.

Prema njenim rečima, završeni su radovi na deonici Krušjanske reke u dužini od 300 metara. Izvršeno je otvaranje proticajnih profila, uklanjanje rastinja, obezbeđenje leve i desne obale, a jedna ulica zaštićena je kamenim nabačajem. U Gredetinu je uređena deonica Rupskog potoka u dužini od 500 metara u zoni lokalnog puta sve do mesta gde se uliva u Radevačku reku. U susednoj Donjoj Peščanici bili su neophodni radovi na deonici dužine 30 metara zbog potkopavanja leve obale Radevačke reke čime je ugrožena padina na kojoj se nalazi seosko groblje.

Uz sve ovo treba dodati i trenutne radove na dve deonice Loznačke reke u selu Loznac, jedna je duga 100, a druga 120 metara.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 2 =