„Умреја несам”

Да стваралаштво на народном дијалекту није изумрло показало је и књижевно вече, одржано синоћ у Дому омладине, на коме је представљен зборник поезије са Фестивала књижевног стваралаштва на народном говору, односно дијалекту „Преображењско појање”.

„Не се играј”, „Драгичка”, „Умреја несам” – то су наслови неких од песама које су говорили: Миња Илијева, Славка Војиновић, Братислав Петровић, Љиљана Ана Вучковић и наш суграђанин Александар Ђорђевић.

Preobranjensko pojanje

‒ Фестивал је први пут организован 2012. године и прве четири године је био окренут превасходно поезији, а после тога је прерастао у фестивал књижевног стваралаштва. Радује чињеница што је, осим писаца из наших крајева, на фестивалу све више квалитетних стваралаца из република бивше Југославије, али и наших људи који живе и раде у иностранству. Ван конкуренције, на овој својеврсној смотри стваралаштва на дијалекту, учествовали су  и афирмисани аутори Виолета Јовић и Власта Ценић ‒ каже Мирослав Митковић, песник и један од покретача фестивала који последњих неколико година организује Народна библиотека „Стеван Сремац” из Ниша.

Књижевно вече својим наступом улепшао је фрулаш Радован Јовановић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =