praistorija

Трагови времена

„Праисторијска налазишта у Алексиначкој котлини” назив је синоћ представљене монографије у Арт галерији Центра за културу у амбијенту изложбе „Трагови времена” коју су красиле инсталације и материјал са археолошког истраживања које обухвата период од неолита до млађег гвозденог доба из збирке Народног музеја Ниш и Завичајног музеја Алексинац, а један део предмета је из приватне колекције Саше Ристића из Рутевца.

praistorija

‒ Листање ове монографије је за мене била нека врста пловидбе кроз далеку прошлост непознатим бродом. Створио сам неку имагинарну реконструкцију тог праисторијског света, тог првог светла цивилизације – рекао је Јован Младеновић, музејски саветник у нишком Народном музеју и изразио очекивање да ће ова монографија, као једно у низу истраживања, резултирати неким новим публикацијама.

За рецензента, др Драгана Милановића из Археолошког института, ова монографија је резултат великог труда и напора да се од једног великог корпуса несређене архивске грађе која се налази у Народном музеју у Нишу, представе локалитети у којима се становало један дуг период, а којима ми мало поклањамо пажњу.

praistorija

‒ Монографијом је обухваћен један дуг период, а то је 7.500 година пре нове ере, и то је период о коме на територији читаве Србије, за сада, имамо магловите појмове. Верујем да смо успели да осветлимо ту прошлост, с обзиром да Алексинац као једна важна тачка у комуникацији Моравско-вардарске долине никад систематски није био истраживан – рекао је Петар Милојевић, један од аутора монографије.

Изложба „Трагови времена” биће отворена наредних 15 дана.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − six =