stara srpska svadba

Свадбарски речник

Модерне српске свадбе не само да нису налик онима из прошлости, већ се стари свадбарски обичаји полако заборављају. Како бисмо се присетили неких термина и ритуала без којих су српске свадбе некада биле незамисливе, професорка српског језика Маја Радоман Цветићанин за нови број АЛ новина приредила је мини свадбарски речник.

БОШЧАЛУК –младини дарови за све чланове нове породице који се пакују у бело платно, често чаршав а треба да садрже све од веша до одеће и пешкира; понекад је мајка девојке паковала бошчалук уз присуство младожењине мајке и под њеним будним оком како би све било спаковано; по богатвству бошчалука мерило се богатсво породице из које долази девојка, па се у овом није штедело.

buklija

ВЕРИДБА – најчешће увече долазили су просци (младожења са родитељима и најближом фамилијом – обично ујак, стриц, кум) у кућу девојке да разговарају са њеним родитељима о могућности склапања брака између то двоје младих; та ноћ је прилика да се договоре о миразу ако је договор постигнут; из куће младе одлазило се пре свитања, како комшије не би сазнале да је девојка имала просце, јер би у случају непостизања договора, ово сазнање за комшије било брука.

Ко су биле певице, како је некада изгледала прошевина и које су се песме певале током изношења саборника, прочитајте у новом броју АЛ новина 

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + nineteen =