kurs Opšta bolnica Aleksinac

Program obeležavanja jubileja

Nizom prigodnih događaja biće obeležen veliki jubilej aleksinačkog zdravstva, 125 godina od osnivanja Opšte bolnice. Centralni događaji biće održani u četvrtak 20. septembra i u petak 21. septembra.

125 godina Opste bolnice - plakat Prvog dana, u četvrtak u sali Doma omladine od 19 časova biće predstavljena knjiga „Zdravstvo u Aleksincu i okolini od 1836-2018”, a tim povodom biće organizovana i izložba fotografija.

Sutradan, u petak od 11 časova u velikoj sali Centra za kulturu i umetnost biće održana Svečana akademija.

Aleksinačka bolnica počela je sa radom 1876. godine. Tada je bila smeštena u privatnoj kući u ulici Jelke Radulović, a potom u iznajmljenoj kući na uglu ulica Stanka Milosavljevića i 7. juli. Odluka da se podigne nova zgrada za potrebe bolnice doneta je 1879. godine. Smatra se da je u dobijanju odobrenja državnih vlasti veliku zaslugu imao Đorđe Janković tadašnji načelnik za zdravstvo, koji je imao funkciju poput današnjeg ministra zdravlja, ali i titulu aleksinačkog zeta.

Nakon eksproprijacije zemljišta, na mestu današnjeg bolničkog kruga podignuto je pet objekata koji su počeli sa radom 1893. godine. Interesantan je podatak da je u međuvremenu srušen samo jedan, koji se nalazio sa desne strane od ulaza u bolnički krug, ali i da su u sačuvanim objektima i danas smeštena pojedina odeljenja.

Na zvaničnom sajtu bolnice navedeno je da su te 1893. godine, odnosno pre 125 godina, otvoreni opšte odeljenje sa porodilištem, grudno i zarazno odeljenje.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 2 =