Slepi i slabovidi

Проблеми са којима се сусрећу наши слепи и слабовиди суграђани

Данас се обележава Светски дан слепих и слабовидих у целом свету, а у складу са препоруком УН и Светског савеза слепих из 1992. године. Тим поводом у згради општине Алексинац за делегацију Међуопштинске организације савеза слепих и слабовидих „Алексинац” приређен је пријем. Том приликом начелнику одељења за општу управу и друштвену делатност Драгану Јовановићу пренета је молба у којој се наводе проблеми са којима се сусрећу слепа и слабовидна лица у самом граду Алексинцу.

‒ Улазак у све јавне установе, сем зграде Јавног бележника, Дома културе и болнице је прилично неприступачан и не постоје рампе на улазу у зграде. На многим пешачким прелазима нису оборени ивичњаци, тј такође нема рампи. При уласку у јавне установе не постоје обавештења која се могу прочитати на Брајевом писму. Многе шахте на тротоарима су испупчене или удубљене, тј нису у равни са тротоаром и стварају проблем приликом кретања слепих лица. Доста аутомобила је паркирано на тротоару, а тротоари поред свега наведеног немају ни плоче намењене слепим лицима које олакшавају кретање белим штапом. Семафори нису озвучени, а то би доста олакшало прелазак улице особи која је слепа и жели да буде самостална и равноправна.

Slepi i slabovidi

Начелник Јовановић је оценио захтеве оправданим.

‒ Примедбе су на месту и ја ћу све ово што сте Ви изговорили пренети председнику општине и наравно надлежним одељењима која се баве том тематиком.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 5 =