bolnica

Прегледи без упута и књижице 19. новембра

Пацијенти са територије алексиначке општине још једном ће имати прилику да у просторијама Опште болнице обаве неке од превентивних прегледа за које им нису потребни ни упут лекара ни оверена здравствена књижица. Такозвани бесплатни прегледи обавиће се у недељу, 19. новембра, а овога пута обухватиће ултразвук абдомена, мамографију, испитивање функције штитне жлезде уз хормонски статус, а планирани су и интернистички прегледи, односно мерење крвног притиска, нивоа шећера у крви и ЕКГ преглед уз тумачење интернисте.

dr Goran Vidić
Др Горан Видић, директор Опште болнице Алексинац

За превентивну мамографију, према речима директора Опште болнице Горана Видића, могу се јавити само жене старије од 40 година.
То је по медицинским стандардима, тако да млађе жене нећемо прегледати. Мамографски налази неће бити одмах издавани, зато што је очитавање специфично и не могу се издати истог дана већ се на њих чека максимално до две недеље, а сам преглед траје око 20 минута – каже др Видић и додаје да ће се од пацијената узимати само основни подаци како би могли да их обавесте у случају неког патолошког налаза.

Прегледање пацијената почеће у 8 ујутру и трајаће до 16 часова. 

Акција бесплатних прегледа обавиће се и у ражњском Дому здравља и у Специјалној болнци у Сокобањи. У Ражњу ће се вршити ултразвучни преглед абдомена, а у Сокобањи, поред овог, обављаће се и радиолошки прегледи.
Министарство здравља организује ову акцију трећи пут заредом, а циљ је превенција и рано откривање болести.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + six =