Prasici

Прасад појефтинила

На основу цене стоке по којој се трговало јуче на пијаци у Корману, прасад је појефтинила. Килограм живе мере прасади се креће око 250 динара, што је нешто ниже од 280 динара, колика им је била цена пре недељу дана. Иначе, око Божића сточари су за килограм прасади добијали и преко 300 динара. На овој пијаци килограм живе мере товљеника јуче је износио 160 динара, а свиње су се продавале по 120 динара.

Килограм очишћене прасетине у месарама се креће око 420 динара. Рачуница показује да одлазак на пијацу не прави велику уштеду, али није ни штетно јер, осим што купите производ од познатог купца, добијете свежу, млађу и несмрзнуту робу. Прасе од 20 килограма вреди 5.000 динара, а по тврдњи добрих познавалаца прилика, када се среди за печење обично остане 14 до 15 килограма. Ако би 14 килограма очишћене прасетине купили у продавници цена би износила око 5.900 динара.

Корман је, поред Тешице, једна од две најзначајније сточне пијаце у нашој општини и због близине насеља крушевачке и ражањске општине цена стоке је на њој понекад, због потражње, различита од тешичке тржнице.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =