Обележена годишњица формирања Озренског партизанског одреда

Минутом ћутања и полагањем цвећа на споменик у центру Липовца и на спомен-обележје на некадашњој воденици у којој је током рата радила штампарија Озренског народноослободилачког партизанског одреда, данас је у овом алексиначком селу обележена 77. годишњица формирања овог одреда.

Ozrensko partizanski odred

Цвеће су положиле заједничка делегација Општине Алексинац и Удружења бораца народноослободилачког рата, затим представници Удружења резервних војних старешина, као и делегација Удружења пензионера општине и Партије уједињених пензионера.

Ozrensko partizanski odred ‒ Одред је формиран на данашњи дан и постојао је нешто више од две године. Била је то прва оружана јединица на територији ратног Нишког округа, чије је формирање означило и почетак оружане борбе народа овог краја против окупатора. Са променљивим успехом одред се борио против Немаца и њихових помагача и одиграо је значајну улогу у том периоду. Из нашег краја у одреду су били и Радоје Вујошевић Риста и Момчило Поповић Озрен који су проглашени народним херојима ‒ рекао је, између осталог, секретар Удружења бораца НОР-а, Мића Милојевић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 2 =