Noć muzeja – noć duhovnosti i istorije

Izložbama i promocijom knjige Aleksinac se i ove godine uključio  u manifestaciju „Noć muzeja“. U subotu,  19. maja, u galerijama Centra za kulturu i umetnost otvorene su dve izložbe posvećene Vuku Karadžiću. Reč je o tematskim izložbama Muzeja jezika i pisma iz Tršića i posvećene su dvestotoj godišnjici objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika i 190. godišnjici Vukovog Bukvara.

U večernjim časovima, u dvorištu  Zavičajnog muzeja predstavljena je monografija „Manastir Žiča – centar Arhiepiskopije, Eparhije i sabora u srednjem veku“ autora dr Dragoljuba Danilovića, profesora istorije u Kraljevačkoj gimnaziji.  Ova knjiga, koju  je prošle godine objavio Istorijski arhiv Kraljeva, rezultat je dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada i interesovanja za manastir Žiču, središte srednjovekovne kulture i duhovnosti.

– Retkom istraživačkom upornošću, bolje rečeno iskrenim poslušanjem toliko nedostajućem današnjoj nauci i kulturi, autor je uspeo da dopre do sušte dubine istorijskog vremena, do onog ugaonog kamena od kojeg počinje srpsko saborno pamćenje i srpsko državotvorno delanje. Bilo je to vreme stvarnog i svevažnog jedinstva srpske crkve i države, odnosno vreme stvaranja samostalne i crkve, i države, a bez tog jedinstva samostalnosti ne bi ni bilo – rekao je između ostalog Miloje Radović, upravnik Narodne biblioteke u Kraljevu.

Autor dr Dragoljub Danilović je istakao da ova knjiga svedoči o kulturnom blagu iz 13. veka i o tome koliko je bila velika uloga manastira Žiča u tom periodu, kada je Srbija bila moćna i respektabilna država.

Ovo veče duhovnosti na najbolji mogući način upotpunila je svojim pevanjem Jadranka Jagličić, interpretatorka tradicionalne muzike i profesorka solfeđa u Muzičkoj školi u Kraljevu.

Ovom prilikom posetioci su bili u prilici da pogledaju postavke u  zgradi Zavičajnog muzeja.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 + 8 =