Dom kulture

Невероватно: Погледајте шта ће вечерас бити промовисано у Дому културе

Фототипско издање прве серије часописа Караџић, која се пред читалачком публиком појавила још крајем претпрошлог века, вечерас ће бити представљено у Дому културе. Истовремено ће бити промовисан и нови број из нове серије. Представљање ове две значајне публикације део је четвородневне манифестације “Дани Тихомира Ђорђевића”, којом се слави сећање на чувеног етнолога и фолклористу и покретача часописа “Караџић”.

Организатори истичу да је фототипско издање свих бројева прве серије часописа, који је у Алексинцу излазио од 1899 до 1903. године, капитално дело за ову годину и нешто што до сада није урађено.

‒ Врло смо поносни на могућност да издамо све бројеве поново у једној књизи. Припремили смо сву ту документацију у сарадњи са Високом школом за васпитаче струковних студија у Алексинцу, који чувају заоставштину Тихомира Ђорђевића, јер је он био професор Педагошке академије, једно време и директор – каже Маја Радоман Цветићанин, директорка Центра за културу и уметност и додаје да је суиздавач фототипског издања старе серије Караџића етнографски огранак САНУ у Нишу.

Karadžić

Вечерас ће бити промовисан и девети број из нове серије часописа Караџић, који се од 2009. године штампа у едицији одељења Завичајног музеја.

‒ Нови број Караџића доноси пуно интересантних чланака из археологије, историје, етнологије, уметности… Углавном су то чланци који обрађују локалну историју, локалну тематику и најближу околину. Када је у питању археологија, ту су чланци који се тичу истраживања и најновијих резултата из пројекта ‘Проспекција алексиначке општине’, а има доста занимљивих резултата. Неколико чланака из историје који обрађују Први светски рат, и нешто о уметницима из Фонда завичајног музеја – објашњава руководилац одељења Завичајног музеја, Александар Никезић.

На промоцији у Дому омладине од 19 сати говориће др Данијела Поповић Николић и проф. Зоран Стевановић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 1 =