Магија плиша

Бојана Тривић, сликарка из Београда, представила се алексиначкој ликовној публици једном необичном изложбом портрета. Необичном тим пре што је, уместо на платну, портрете урадила на плишу, који је као материјал веома мало заступљен у српском сликарству. Непредвидива и „жива“ површина плиша захтева стрпљење и обавезује уметника на сигуран и вешт потез. Једном нанета боја више се не може скинути и нема много простора за поправку. Као и код акварела.

Сликање уљаним бојама на подлози од плиша је стара средњовековна техника која је потекла на Далеком истоку и која се мењала у зависности од материјалних и техничких услова савременог доба. Оригинална метода минуциозног осликавања плишане површине очувала се до данас и то, како сама ауторка рече на отварању, у оквирима Руске православне цркве, где је коришћена за представљање светиња. Циклус портрета рађених иновативном техником уљаних боја на свиленом и памучном плишу Бојана је започела 2013. са непрекидним истраживањем могућности ове технике у области ликовности и сликарске технологије на веома захтевном медијуму.

„У уметности, као и у свим другим делатностима, има оних који умеју да изаберу за себе лакши пут; а има и оних других који на све задатке које живот носи, још и сами себи додају по који. Бојана Тривић је очигледно од тих других, јер се одлучила на најтежи уметнички задатак, а то је – да представи лепоту. На нашу срећу, јер вечита дилема публике и колекционара – да ли дати предност уметничкој или естетској вредности слике, кад су Бојанини радови у питању, не постоји. Они задовољавају оба критеријума, са високом оценом“ – написала је књижевница Милица Цинцар-Поповић.

Бојана Тривић је дипломирала дизајн енетеријера и намештаја на Факултету за дизајн, на Универзитету Унион у Београду 2011. године. Претходне две самосталне изложбе имала је у Београду, а учествовала је и на већем броју колективних изложби сликарства и керамике широм Србије.

„Плишани портрети“ Бојане Тривић могу се у Арт галерији погледати наредних десет дана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × four =