Evropski dan jezika

Европски дан језика у Алексинцу

У оквиру манифестације „Дани алексиначке културе”, а поводом Европског дана језика, данас је Библиотека „Вук Караџић” у Дому омладине организовала трибину под називом „Читај да би живео”.
О психологији читања говорио је др Жељко Младеновић, који је напомену да љубав према читању код деце треба развијати од прешколских дана читајући им текстове. У тим активностима родитељи не смеју бити ни пасивни, али ни престроги, сматра овај стручњак.

Vojkan Popović i dr Željko Mladenović
директор библиотеке Војкан Поповић и др Жељко Младеновић

–    Родитељи морају бити оптимистични у погледу напретка детета, као и да му преносе важност школе и читања. Није добро када су родитељи немарни, али ни када су превише узнемирени и када покушавају да дете учине непогрешивим терајући га да сатима седи испред књиге. То може створити контраефекат. Дакле све мора ићи постепено, јер савремени уџбеници садрже доста тешких и дугих речи, па треба стрпљиво помоћи деци да их савладају – каже овај психолог.

Говорећи у оквиру теме „Читалићи Вуковим трагом” професорка Маја Радоман Цветићанин са присутнима је поделила искуства стечена кроз пројекат „Читалићи”, док је директор библиотеке Војкан Поповић презентовао резултате ове установе настале у сарадњи са партнерима, односно о „Библиотекару као лидеру”.
Сви присутни просветни радници добили су потврду о интерном стручном усавршавању.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 5 =