Европа у Липовцу

Четрдесеторо младих људи узраста од 17 до 25 година из седам европских земаља и домаћина Србије, у четвородневној су посети алексиначком селу Липовац, где у Установи за одмор и рекреацију реализују своје активности у склопу пројекта „Глас Европе” (Voice of Europe). Међу посетиоцима има младих из Холандије, Шпаније, Пољске, Летоније, Италије, затим балканских земаља Србије, Македоније и Албаније, али и са територије Косова.

У склопу свакодневних музичких, ликовних и разних других креативних радионица ови млади људи упознају културу, навике, обичаје и вредности које свако од њих понесе из свог краја. Већина, пре доласка у Србију, о нашој земљи знала је веома мало, тек толико да се налази на Балканском полуострву и да је у њој рођен познати тенисер Новак Ђоковић, као и још неки успешни спортисти. Сада су били у прилици да пробају српску храну, која им се веома допала, да се друже са српским вршњацима, али и да превазиђу неке предрасуде.

Lipovac
Јана Стајић

‒ Срби су углавном у серијама и филмовима представљени као негативци, али када странци дођу овде виде да смо један питом народ, да смо гостопримљиви и чини ми се да су веома пријатно изненађени. У северним земљама нема те присности као код нас, па им је било мало необично када уз братски поздрав загрлимо Македонце, али сада су и они почели помало да се грле – каже нам уз осмех деветнаестогодишња Јана Стајић из Ниша, волонтер удружења „АзБуки” и предавач на музичкој радионици. 

Lipovac
Anne Loes (Холандија)

 

Главна идеја једног оваквог пројекта јесте да се повежу млади људи из различитих земаља и веома смо задовољни досадашњим резултатима, каже Eни Лоес лидер холандске групе.

‒ О Србији нисам знала превише пре доласка, морала сам мало да претражујем на интернету и да прочитам нешто о људима и земљи, али знам да сте највећи произвођач малина у свету – каже симпатична Ени и додаје да једва чека да посети и Ниш, с обзиром да је у току велики фестивал џеза „Нишвил”.

 

Lipovac
Kriselda Demetja (Албанија)

Домаћинском атмосфером у Србији задовољна је и гошћа из Албаније Криселда Демeтjа, којој ће први боравак у Србији остати у лепом сећању.

‒ Нисам очекивала пријатељски однос, мислила сам да ће бити мало ‘хладно’, али то заиста не постоји и жао ми је што ће се ово дружење ускоро завршити. Осећам се као да је наша мисија да превазиђемо све те различитости између наших земаља – каже Криселда.

У Липовцу је боравио и Питер Кајзер, представник холандске организације Richter која свој пројекат „Глас Европе”, реализује у сарадњи са нишким удружењем „АзБуки”.

Lipovac
Питер Кајзер и Жаклина Ефтимоски из удружења “АзБуки” 

Директор Удружења „АзБуки” Слободан Ефтимовски, каже да је смештај у Липовцу била његова идеја и да примећује да су гости веома задовољни боравком, те да очекује да и убудуће овде реализују сличне активности.

‒ У почетку им је много сметало зато што нема телефонског сигнала и интернета, али нама је признајем то одговарало. Деца су се навикла, имају бољи фокус на радионице и више времена за дружење – каже Ефтимовски.

Lipovac
Поклон за директора Установе за одмор и рекреацију деце “Липовац”, Емила Милосављевића

Пракса је да на крају дана, по две земље промовишу своју храну, вредности, обичаје, а вечерас ће се гостима представити домаћини из Србије. Сви заједно, Шпанци, Холанђани, Летонци и остали гости заиграће српско коло, пробати традиционалну српску храну и ракију, а већ сутра путују у Ниш, који је ових дана светска престоница џеза.

Lipovac

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − eleven =