Žitkovac crkva

Вече посвећено Рајевском

Дан пре него што је погинуо на Голом брду код Горњег Адровца 1876. године, руски добровољац Николај Николајевич Рајевски је одбио нападе Турака и натерао их у повлачење са простора Мрсоља (Моравац) и Житковца, кажу историјски подаци.

knjiga Vronski О пуковнику Рајевском, који је послужио Толстоју као прототип за лик грофа Вронског у роману „Ана Карењина”, биће речи сутра у Житковцу, на представљању књиге „Вронски у Србији – Мисије пуковника Рајевског 1867. и 1876.” аутора професорa др Будимирa Поточанa.

Ова књига је плод тридесетогодишњег истраживања професора Поточана и захваљујући њој, јавност је у прилици да први пут види и писма која је Рајевски упутио ондашњем српском министру одбране Миливоју Петровићу Блазнавцу. Поред аутора, о књизи ће говорити и уредник у Заводу за уџбенике, Небојша Јовановић.

Промоција књиге се одржава у храму Светог Архангела Гаврила сутра (24. мај) од 18 сати, а организатори су библиотека „Вук Караџић” и недавно формирано Удружење стваралаца у култури „Завичај” из Житковца. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + nineteen =