V - Naslovna

Вашар у знаку припрема за школу

Српска православна црква обележава данас празник Успење Пресвете Богородице, или Велику Госпојину – Госпођиндан. Овај празник познат је као празник мајки и деце. Њиме се завршава двонедељни Госпођински пост, један од четири велика (вишедневна) поста у Православној Цркви.

Данас, на овај празник, у Алексинцу је вашар, а као и ранијих година тезге су постављене у улици Војске Југославије поред Моравице. Током одржавања вашара, деоница од такозване Кожаре до раскрснице са Устаничком биће затворена за саобраћај до вечерас у 21 сат.

Као што традиција налаже, на тезгама се пре свега налазе школски прибори и гардероба за децу. Ово је јединствена прилика да родитељи, по колико-толико приступачним ценама, обезбеде своје малишане за почетак нове школске године која почиње наредне седмице. Међутим, и поред обиља артикала за најмлађе, како овај вашар пада непосредно пре почетка јесени, ни овог пута није изостала понуда свих оних помагала за припремање зимнице.

Ни сладокусци са данашњег вашара неће отићи празних руку. На пар места налазе се тезге са ручно прављеним бомбонама и лицидерским срцима. Када је реч о ручним радовима, на данашењем вашару могу да се купе дрвена бурад, плетене баштенске гарнитуре, а и украси од дрвета за дворишта.

Након овог, сви они који нису стигли да набаве нешто од данашње понуде, могу то учинити на наредном алексиначком вашару кроз два месеца, 27. октобра, последњем у овој години.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + six =