Алексиначки хор „Певница“ најбољи у Бугарској

Проф. др Марина Гавриловић

У Поморју, бугарском градићу на Црном мору, од 6. до 10. јуна одржан је 15. Међународни фестивал  православне музике под називом „Света Богородица – Достојно јест“. У конкуренцији хорова из Русије, Украјине, Молдавије, Бугарске, Македоније и Србије Мешовити хор „Певница“ из Алексинца, поред диплома и захвалница, освојио је и две престижне награде. Једну за стручно дириговање и достојно представљање хора на фестивалу, а другу је освојила диригенткиња проф. др Марина Гавриловић као најбољи солиста за извођење композиције „Достојно јест“ бугарског аутора Николе Златарског.

-То је био велики изазов за мене и та награда ми је посебно драга због тога што сам први пут изводила то старо бугарско појање. Веома је битно да се то изведе стилски и без интонативних и артикулацијских грешака. Ја сам у томе успела иако нигде нисам могла да чујем ту песму јер не постоји ниједан снимак – каже др Марина Гавриловић.

Осим у такмичарском делу који се одвијао у цркви Пресвете Богородице, алексиначки певачи су заблистали и на наступу испред цркве у вечерњим часовима.

– Изводили смо наше изворне народне песме у аранжману мог колеге и оца Јовице Гавриловића на кога сам јако поносна јер је оставио велики уметнички печат. Oвај својеврсни омаж алексиначком композитору и аранжеру веома се допао и публици која је препознала лепоту наших изворних песама. Певали смо после руског хора и морам да кажем, макар звучало и пристрасно, да смо оставили бољи утисак од Руса, а то потврђују и аплаузи које смо добијали након сваке песме – поносно наводи Марина и напомиње да су се овим великим успехом на најбољи начин одужили локалној самоуправи али и Његовој Светости патријарху српском Иринеју на материјалној помоћи и благослову.

Хор „Певница“ постоји тек годину дана и ради у склопу истоименог удружења које је основано 2005. године. У хору певају певачи са дугогодишњим певачким искуством али и нове, младе снаге. Марина је веома поносна на све њих  и позива заинтересоване суграђане да се придруже „Певници“ коју очекују нова путовања, наступи и, наравно, још награда.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + seventeen =