Алексинац на старим фотографијама

У оквиру обележавања јубилеја, 180 година алексиначког храма Свети Никола, отворена је и изложба фотографија старог Алексинца коју је приредио мајстор фотографије Хаџи Миодраг Миладиновић. Реч је о фотографијама које је прикупљао годинама. izložba fotografija Обилазио је музеје, архиве, а један број фотографија нашао је у приватним збиркама и оне данас представљају непроцењиво сведочанство о историји нашег града и околине.

Већи број изложених фотографија приписује се Русу Ивану Громану који је у овим крајевима боравио у време српско-турских ратова 1876 – 1878 и том приликом забележио положаје српске војске код Делиграда, пределе око Ђуниса, Витковца, Шиљеговца и пејзаже дуж долине Јужне Мораве. Из тог времена потиче и чувена фотографија тријумфалне капије од храстовине и пољског цвећа која је подигнута у Делиграду, у част доласка кнеза Милана Обреновића. Громан је направио и прве панорамске фотографије Алексинца.

Поред Громанових, ту су и фотографије из раних година 20. века које нас враћају у време старе алексиначке чаршије са ондашњим занатским и трговачким радњама и кафанама и архитектуром које одавно више нема.
Иначе многе фотографије са ове изложбе нашле су своје место у фото монографији „Алексинац за незаборав” објављеној пре десетак година, а коју су приредили Хаџи Миодраг Миладиновић и професор Миодраг Спирић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 12 =