GA - Naslovna

Адровац је и српско страдалиште

Светом литургијом у цркви Свете Тројице, помен палим ратницима и пуковнику Рајевском, као и полагањем цвећа на спомен обележје, јуче је у Горњем Адровцу обележена 142. годишњица од боја који се у овом месту десио у Првом српско – турском рату 1876. године.

О значају ових ратних дешавања за наш портал Зоран Стевановић, професор историје, истиче да бој на Горњем Адровцу има изузетан значај за ратна дешавања на левој обали Јужне Мораве.

Zoran Stevanovic– Овде нажалост Срби су доживели пораз и одатле је кренуло све, како бисмо рекли у суноврат. На десној обали Мораве Срби су имали успеха у великој бици на Шуматовцу, највећој победи српске војске. После тога нико није очекивао да ће Турци кренути овим правцем. Нажалост, неактивност генерала Черњајева и тактика турских команданата, пре свега Абдул Керим паше, довела је до тога да Турци на малом простору концентришу велики део својих снага и изврше препад на ове положаје и тиме фактички отворе пут даље за догађаје који су следили на Ђунису и ка завршетку овог рата – каже Стевановић.

Обележавање боја у Горњем Адровцу у протеклим годинама обично се везивало за руске добровољце и погибију пуковника Рајевског, за кога неки наши истраживачи кажу да је прототип Вронског у Толстојевој „Ани Карењиновој”. На овом месту у том боју страдао је велики број српских војника.

– Погрешно је схватање нашег народа, мало је знања о овом догађају, пуковник Рајевски је овде дошао да среди српске јединице које су биле у расулу. Дакле, на овим положајима, на левој обали Мораве, биле су углавном све српске јединице у којима је био један део руских официра који су имали команду. Али руских војника и добровољаца било је углавном у оним јединицама које су биле на десној обали Мораве и нису учествовали у овом борбама. Сви знамо да је пуковник Рајевски, као што рекох, дошао да среди српску војску у одступању и заустави напредовање Турака и ту је погинуо – објашњава професор Стевановић.

Делегацију домаћина, на обележавању годишњице, предводио је заменик председника општине Чедомир Ракић. И ове године било је представника Руске амбасаде у Београду у којој је био и шеф протокола Дмитриј Карапоткин.

Обележавање боја на Горњем Адровцу завршено је пригодним културно – уметничким програмом који су приредили ученици Алексиначке гимназије са професорком Оливером Војиновић, а у музичком делу наступио је Омладински хор Центра за културу и уметност Алексинац, под руководством професорке музике Миље Миловановић. Посетиоци овог догађаја су могли да се послуже и војничким пасуљем.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =