rutevačka petlja

U petak odbornici o Rutevačkoj petlji

Jedna od tačaka predstojeće sednice Skupštine opštine Aleksinac, zakazane za petak, 14. februar, biće i razmatranje predloga Plana detaljne regulacije obilaznice Rutevac – Mali cvet, koja bi omogućila povezivanje, pre svega, Sokobanje i tog dela istočne Srbije sa auto-putem Beograd-Niš. Pre nego što će konačnu reč o ovom dokumentu dati opštinski parlament, Plan je bio na javnom uvidu i prošao je sve neophodne procedure. Kao i u mnogim ranijim slučajevima kada je u pitanju javni interes i ovoga puta je bilo malo interesovanja građana, pa je javnoj prezentaciji u julu mesecu prošle godine prisustvovalo samo jedno lice.

Deonica puta Mali cvet – Rutevac, u dužini oko 3,9 kilometara, našla bi se na tri katastarske opštine, odnosno u ataru tri aleksinačka sela Bovan, Subotinac i Rutevac, i imala bi savremenu asfaltnu kolovoznu konstrukciju. Kod sela Rutevca bi se ova deonica ukrštala sa auto-putem, pa je predviđeno da se na tom mestu napravi nadvožnjak sa mostom širine preko 11 metara.rutevačka petlja Izgradnjom ove deonice bi se povezala i dva državna puta i to Vukanja – Aleksinac, Sokobanja – Knjaževac sa državnim putem koji se prostire od Male Krsne preko Aleksinca i Niša do Leskovca. U ponuđenoj studiji se ističe da bi se izgradnjom ovog puta brže stizalo iz pravca Beograda do Sokobanje, Knjaževca i ostalih turističkih mesta u tom delu istočne Srbije. Zagovornici ovog projekta kažu da bi Aleksinac imao višestruke koristi, pošto bi se putnički i teretni saobraćaj za Sokobanju izmestio iz Aleksinca, a izgradnjom petlje u Rutevcu otvorila bi se i nova radna mesta za naše građane, a stvorila i potencijalna industrijska zona oko auto-puta interesantna za buduće investitore.

Pošto put prolazi kroz nekoliko seoskih područja interesantno je i pitanje kako će poljoprivrednici da dolaze do svojih parcela. Odgovor na ovo pitanje ponudilo je odgovorno lice iz Opštinske uprave na sednici Opštinskog veća rekavši da će paralaleno sa ovim pitem biti građene i pristupne deonice za poljoprivrednike.

Za očekivanje je da odbornici podrže ovaj plan, ali javnost ne treba da očekuje da će gradnja petlje i puta ići brzo. Prema nekim procenama ova godina će proći u pripremi i pravnom regulisanju statusa zemljišta neophodnog za gradnju predviđenih objekata i kolovoza. U svakom slučaju, nakon ove skupštinske odluke, lopta će biti prebačena u dvorište republičkih organa i javnih preduzeća čiji je sonivač država, a dinamika gradnje zavisiće od njih.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × four =