Ratko-Divjak

Ratko Divjak Kvartet – uvertira u muzički program Nišvila

Sutra (u četvrtak, 1. avgusta) na bini kod Nišvil džez muzeja u Niškoj tvrđavi zvanično počinje muzički deo programa ovogodišnjeg festivala. Za uvertiru u velikom stilu, kako poručuju organizatori, Nišvil predstavlja kvartet legendarnog bubnjara Ratka Divjaka, a pre toga nastupiće duo Anđelija i Nikola i sastav Trademarks. Programi ispred Nišvil džez muzeja počinju u 19:30.

Ratko Divjak je rođen u Vukovaru 1947. godine, a prvi značajniji angažman je imao u legendarnim Osiječkim „Dinamitima” u kojima su svirali Dado Topić i Josip Boček. Završio je džez bubnjeve na akdemiji u Gracu i po dolasku u Zagreb, od kraja šezdesetih bio stalni bubnjar raznih postava koje je vodio Boško Petrović sa kojima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljubljani. U Saradnju sa Topićem nastavio je u grupi Tajm sa kojom je snimio nekoliko albuma (uključujući legendarni „prvi”), a bio je član mnogih značajnih džez rok postava: September, sastavi Tihomira Pop Asanovića, Sončna Pot… Punu afirmaciju kao džez bubnjar stekao je u Ljubljani gde postaje član Plesnog orkestra Radio televizije Ljubljana (kasnije Big Bend RTV Slovenije) i nastupa širom Evrope sa mnogim gostima – svetskim džez zvezdama.

1.-Ratko-Divjak-Quartet

Divjakov kvartet čine klavirista Milan Stanislavljević, saksofonista Adam Klem i kontrabasista Fedor Ruškuc, a zajedničko za sve njih je što su rodom iz Srbije, ali su svoje karijere, posle studija džeza u Gracu ostvarili na transferzali, Slovenija – Austrija – Nemačka.

Kompletan program ovogodišnjeg Nišvil džez festivala, koji će trajati do 11. avgusta, dostupan je na zvaničnom sajtu www.nisville.com.

Foto: Nišvil tim

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 4 =