EPS

Oprez sa EPS-om: Pravna neukost skupa je

Novo vreme donelo je i neke nove obaveze za koje naš prosečan čovek očito nije najbolje pripremljen, odnosno pravno je neuk. Sa druge strane većina građana jedva sastavlja kraj s krajem, pa nije u mogućnosti uvek da angažuje advokata, a što je još žalosnije nije ni informisana da pri lokalnim samoupravama postoje osobe koje su zadužene da pružaju besplatne pravne savete građanima iz određenih oblasti.

Da nas javne službe i javna preduzeća, nažalost, tuže i u situaciji kada baš za to nemaju preke potrebe, uverili smo se na slučaju jednog našeg sugrađanina kojeg je EPS tužio za osnovni dug od 7.380 dinara na ime duga na osnovu utrošene električne energije. Interesantan je izvod iz poslovnih knjiga koji je dostavljen javnom izvršitelju, po kome se vidi da je taj građanin od 29. februara 2016. godine, pa do 28. decembra 2018. godine svakog meseca ostajao dužan po 150 dinara, a od 28. januara 2019. pa do 28. oktobra iste godine mesečno je uvećavao svoje dugovanje za po 220 dinara. Ukupno za 45 meseci 7.380 dinara. Na to će morati da plati zateznu kamatu i na ime troškova izvršenja još 4.550 dinara.

listing EPS
Izvod iz poslovnih knjiga pokazuje neuobičajeno razduživanje

U najmanju ruku ovakav postupak EPS-a je nekorektan, a i pod znakom je pitanja kako bi sud doneo presudu da je ovaj sugrađanin imao pravno znanje i novac da uloži prigovor u roku od osam dana. Po nezvaničnom tumačnju pojedinih sudskih veštaka ekonomske struke koje smo kontaktirali, pošto potrošači dobijaju objedinjeni račun u knjiženju je nepravilno ostavljan mesečni dug od 150 dinara, a kasnije 220, već je trebalo u potpunosti rasknjižavati najpre najstariji račun. Iako nigde ne piše, možemo da pretpostavimo da je EPS namerno u rasknjižavanju ostavljao dug koji se odnosi na taksu za javni medijski servis. Umesto da ovaj sugrađanin duguje tih 7.380 dinara kao dug za 2019. godinu, njemu se isti dug vodi od 2016, pa će morati da plati i solidnu kamatu.

Druga primedba na ovakav izvod je zaduženje za 2016. godinu, pa se može pretpostaviti da bi nadležni sud priznao dug samo za poslednjih 12 meseci. Shodno nekoj sudskoj praksi, verovatno bi i sudski troškovi iznosili srazmerno ostvarenom potraživanju, pa bi opet ovaj sugrađanin imao određene troškove. Zato je najbolje, ako niste u mogućnosti da povremeno potpuno izmirite dug i dođete na nulu, kada dobijete opomenu potražite pravni savet i vidite šta ste primorani da obavezno platite i to izmirite, a šta možete da osporite.

resenje eps
Predlog rešenja o izvršenjusa kamatom do isplate

Prema informacijama koje smo dobili iz lokalne samouprave, za građane koji su pravno neuki i nisu u mogućnosti da angažuju advokata, mogu da se obrate zaduženom pravniku koji ima kancelariju u broju 23 u zgradi opštine i iz određene oblasti mogu da dobiju besplatan pravni savet. Naravno, najverovatnije se taj pravni savet ne odnosi na one koji se spore zbog međe i slične parnice.

Javni izvršitelji, sa kojima smo razgovarali, upozoravaju građane da je veoma bitno da im računi stižu na adresu gde stvarno stanuju, kako bi na vreme mogli da reaguju i ulože prigovor. Naime, kada vam donosilac računa ostavi na tu adresu opomenu za preuzimanje pošiljke smatra se da ste obavešteni o pošiljci i počinje da teče rok za prigovor.

U iznetom slučaju, nažalost, državno preduzeće uspelo je da svojom spretnošću „ulovi u mutnom” i od ovog građanina, koji ima vremešne godine i ne baš zavidnu materijalnu situaciju, naplati i potraživanja i sve troškove koji uz to idu. Da budemo jasniji, autor ovog teksta ne zagovara neplaćanje obaveza i kamate na dug, ali se zalaže za korektno prikazivanje duga i poštovanje prava potrošača, a ovde se očito dovode u pitanje dve stvari, način rasknjižavanja duga i eventualna zastarelost duga, koja je opet nastala ovakvim načinom knjiženja. Zato, kada imate ovakav slučaj budite oprezni i na vreme pravno reagujete, a najbolje makar jednom godišnje napravite prema javnim preduzećima i službama plus u plaćanju. A oni koji, nažalost, nisu u mogućmnosti ipak treba da budu zaštićeni ako ne od drugog makar od državnih preduzeća, kako ne bi osim osnovnog duga morali da plaćaju još nešto što nije neophodno. Njima svakako treba pomoći da se lakše snađu u ovom takozvanom „modernom” dobu.

O izvršiteljima ovoga puta nećemo jer verovatno im zakon dozvoljava da puste izvršenje i ovako sumnjivih potraživanja, pošto je klijent to od njih zatražio, a za svoj postupak uvek imaju opravdanje da je sud jedini nadležan da kaže šta je zakonito, a šta ne.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 + ten =