OO SNS Dragan Milojević

OO SNS: Nova rukovodstva u još 12 sela

Održavanjem izbora za savete u 12 mesnih zajednica završeno je formiranje rukovodstava u skoro svim većim aleksinačkim naseljima, koja 2017. nisu sprovela redovne izbore. Novim zakonskim rešenjima preciziran je način izbora u ovoj najnižoj jedinici izjašnjavanja građana i shodno tome predsednik Skupštine opštine Aleksinac je raspisao izbore. To je rečeno na današnjoj redovnoj sedmičnoj konferenciji OO SNS u Aleksincu.

‒ Svi izbori koji su bili raspisani inicijalnom odlukom predsednika skupštine održani su i mesne zajednice mogu da pristupe konstituisanju, izboru predsednika i zamenika predsednika. Stanci i Prugovac nisu imali dovoljan broj kandidata, tako da ni u ovom krugu nisu sproveli izbore, a u skladu sa praksom, mogu ponovo biti raspisani za nekoliko meseci, kada ćemo u još nekim od preostalih 15 zajednica sprovesti izbore – objašnjava Dragan Milojević, predsednik pravnog saveta OO SNS i sekretar Skupštine opštine Aleksinac i dodaje da je nakon ponovljenih izbora i Crna Bara dobila petočlani savet. 

Izbori koji su nedavno sprovedeni u Aleksincu, Prćilovici, Lipovcu, Prugovcu, Gornjem Krupcu, Rsovcu, Vrelu, Vrćenovici, Šuriću, Česti, Kulini, Vukanji i Crnoj Bari prvi su izbori na lokalnom nivou koji su sprovedeni u skladu sa novim zakonskim rešenjem. Po poslednjim izmenama zakona članovi saveta mesnih zajednica ubuduće će se birati samo putem tajnog glasanja.

‒ Ranije je postojala mogućnost da jedinice lokalne samouprave same opredele način izbora, ili na zboru ili putem tajnog glasanja. Izmenom zakona o lokalnoj samoupravi propisan je isključivo tajni i neposredni način izbora, tako da zbor nije dat ni kao alternativa – pojašnjava Milojević. 

Inače većina mesnih zajednica na teritoriji opštine Aleksinac ima pravo na po maksimalno pet članova saveta, zajednice koje imaju preko hiljadu stanovnika mogu imati sedam članova, dok je samo Aleksinac, kao izuzetak, formirao savet od devet članova.

Na pitanje novinara kako tumači malu izlaznost na izborima za savete mesnih zajednica, Milojević kaže da to ne treba previše povezivati sa politikom jer je zaduženje saveta da identifikuje probleme zajednice i da ih prenese lokalnoj samoupravi. Dodaje i to da je izlaznost na izborima u okviru mesnih zajednica uvek manja nego kada se izbori organizuju na višem nivou, odnosno onda kada se bira parlament ili predsednik republike.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 5 =