OO SNS: Festival značajan i za pozorišni život Srbije

Član Saveta za kulturu OO SNS u Aleksincu Dragan Jovanović je na današnjoj redovnoj konferenciji ove stranke za novinare govorio o značaju nedavno završenog Festivala prvoizvedenih pozorišnih predstava za pozorišni život grada i republike. On je istakao da je te sedmice Aleksinac bio značajan centar pozorišnih dešavanja u Srbiji i da je ovdašnja publika imala priliku da vidi repertoar u kome se našla i predstava nacionalnog teatra Republike Srpske iz Banjaluke.

Jovanović je za aleksinačku publiku kazao da je pozorišno školovana i da ima visoke kriterijume, kao i to da je naviknuta na dobre i kvalitetne predstave, pa je razumljivo da su njeni utisci nakon Festivala podeljeni.

‒ Mi smo ove godine imali predstave po izboru koje je odabrao selektor festivala, gospodin Ćustić, i utisci publike su različiti. Moglo je da bude i bolje, moglo je da bude i lošije, ali je tako kako jeste. Nismo se mi kao festivalski odbor mešali u rad selektora, prepustili smo struci da ovog puta bira predstave ‒ ocenio je Jovanović.

Jovanović, koji je i predsednik Festivalskog odbora, je najavio da će predložiti određene izmene pravilnika kada je u pitanju rad selektora.

‒ Mislim da dolazimo do jednog zaključka, da ipak treba nešto promeniti u tim pravilnicima. Da ne odlučuje sam selektor o predstavama, već da učestvuju i predstavnici festivalskog odbora, pre svega stručni ljudi Centra za kulturu i jedan predstavnik festivalskog odbora, kao neko ko organizuje i prati taj festival. Selektor je već izabran za narednu godinu, ali ćemo predložiti da bude jedna tročlana komisija, odnosno da selektor ima i dva predstavnika iz Aleksinca, iz Festivalslog odbora, koji će zajedno gledati predstave koje se kandiduju za selektiranje za naredni festival – kaže Jovanović.

Jovanović je istakao značajan doprinos lokalne samouprave za održavanje Festivala, koji je ovog novembra osmi put održan u Aleksincu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × two =