Niš

Niš ovog popodneva: Grad u iščekivanju

Danas popodne službeno sam nakratko boravio u Nišu. Prošao sam od Duvaništa do Gradske kuće. Dve nedelje nisam bio tamo. Sada su ulice iste, ali kao da sam u savim drugom Nišu. Na ulici je mali broj vozila, a skoro simbolično možete sresti ljude na ulici. Po mom ponašanju odmah se moglo primetiti da nisam Nišlija – naoružan rukavicama, maskama, naočarima i svim onim što može doprineti bezbednijem boravku u jednom od tri najugroženija grada. Kod Nišlija nema toliko opreza. Maske se i nose, a poneko i rukavice. U Gradskoj kući portir se drži na pristojnom odstojanju dok čita brojeve moje lične karte koju sam spustio na pult. U našoj opštinskoj kući, čini mi se, više se pažnje pridaje bezbedonosnim merama. Osim što u sunđeru za brisanje obuće ima više tečnosti, aleksinački portir vas prosto dočekuje na stepenicama sa tečnošću da vam poprska ruke i pribor koji držite.

Niš

U nekoliko kontakata primetio sam da se Nišlije drže pravila da kada ulaze u prostoriju obavezno dezinfikuju ruke, dok se račun i proizvodi pakuju i stavljaju na pristojnu razdaljinu. Na benzinskim pumpama dezinfikuju se i mesta gde kupci spuštaju platnu karticu. I svako srdačno prihvati vaš pozdrav i istom merom vam uzvrati na želju za dobro zdravlje. Kako je u velikim marketima i prodavnicama ne znam, jer tamo i nisam imao potrebe da izazivam „đavola”.

Stiče se utisak kao da svi nešto u narednim danima iščekuju. Onaj nišlijski duh i dobar merak je splasnuo, ali je ostala južnjačka topla duša. Zato od srca komšijama želimo dobro zdravlje i da što pre budu skinuti sa spiska jednog od žarišta korona virusa u Srbiji.

Niš

A posle da analiziraju gde su to pogrešili. Da li u nedovoljnoj izolaciji putnika sa rizičnih letova, ili pak enormnim gužvama u gradu, posebno oko Osmog marta. Drage Nišlije, a i mi Aleksinčani koji smo vaši česti gosti, kada ova nedaća ode vikendom više treba da boravimo u prirodi i kod rođaka, a manje da traćimo vreme u šopovima, na ponekad glupave šetnje i bespotrebnu kupovinu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 1 =