Al. Rudnik

Na mestu čuvenog rudnika ostalo samo sedište preduzeća: Aleksinački rudari i dalje po tuđim jamama

Aleksinački rudari i ove godine svoj dan, 6. avgust, tri decenije nakon tragične pogibije rudara u ovdašnjoj jami, dočekuju bez svog rudnika, sa teškim uslovima rada u jamama gde odlaze, niskim zaradama za ovakve poslove, sa državnim donacijama da bi preživeli i uz očekivanja da će doći do najavljene modernizacije naših rudnika. U rudarskom preduzeću čije je sedište na Aleksinačkom rudniku zaposleno je 280 osoba, što je za 30 rudara manje u odnosu na prošlu godinu.

Kako nam je objasnio direktor Bogoljub Furtula, deo radnika, koji su već u odmaklim godinama, uzeo je socijalni program i napustio firmu. Iako još uvek ima interesovanja za ovaj posao, po rečima Furtule, ono je mnogo manje nego ranijih godina, što ukazuje da se i ovde oseća kriza kada je u pitanju radna snaga.
Što se tiče zarada, iako su one za naše uslove pristojne ipak, s obzirom na težinu poslova i uslova u kojima rade, rudari ne mogu da budu zadovoljni sa primanjima između 50 i 60 hiljada dinara.

Neizvesno je i da li će aleksinački rudari u budućnosti imati prilike da rade na iskopavanju ovdašnjeg uglja ili će im sudbina biti odlazak u druge jame širom Srbije. Prema najavama, u septembru bi trebalo da se sazna, nakon završenih analiza, da li ima potencijalnih kupaca za ugalj sa površinskog kopa koji bi se eksploatisao u jednom delu ležišta u polju Dubrava u ataru Subotinca.


Povodom dana obeležavanja rudara večeras će biti održan koncert u tamošnjem školskom dvorištu ili, u slučaju lošeg vremena, u Domu rudara. 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + 2 =