Dani Tihomira Đorđevića

Na „Danima Tihomira Đorđevića”: Podsećanje na Vladimira Đorđevića i sestre Janković

Tokom sedmodnevne manifestacije „Dani Tihomira Đorđevića”, koja je počela 19. septembra, posetioci imaju priliku da se upoznaju i sa radom drugih znamenitih članova porodica Đorđević i Janković. Izložba, koja je juče otvorena u Domu kulture, posvećena je Tihomirovom mlađem bratu Vladimiru Đorđeviću, po kome je nazvana aleksinačka muzička škola. Posetiocima je predstavljen i rad sestara Janković sa posebnim osvrtom na devetu knjigu Narodnih igara koja je posthumno objavljena.

U Vladimirovoj zbirci, koja je izložena u Galeriji 2 Doma kulture, nalazi se oko 300 fotografija, nastalih tridesetih godina prošlog veka. On je, poput svog brata, ceo život radio na prikupljanju i čuvanju stvari od zaborava, a kroz fotografiju je uspeo da dokumentuje vreme u kojem je živeo.

‒ Jedna od retkosti koja je se nalazi u ovoj zbirci jeste jedna od svega dve sačuvane fotografije budističkog hrama, koji je postojao u Beogradu između dva rata. Taj hram više ne postoji i to je prvi budistički hram u Evropi. Još jedan kuriozitet jeste fotografija crnca rođenog u Ulcinju. Tamo je postojala jedna mala crnačka zajednica, potomci nekih robova, a na fotografiji je predstavljen jedan od pripadnika – rekao je na otvaranju izložbe fotografija Vladimira Đorđevića Velibor Prelić, voditelj legata u Narodnoj biblioteci Srbije. 

Dani Tihomira Đorđevića

Prelić se osvrnuo i na rad sestara Janković, kojima su Tihomir i Vladimir bili ujaci i uzori u naučnom istraživanju. One su bile pioniri etnokoreologije ne samo kod nas već i u svetu, a Ljubica, koja je 1974. izabrana za redovnog člana SANU, jedini je etnokoreolog među akademicima.

Sestre Janković su objavile osam knjiga Narodnih igara, a deveta je objavljena tek pre tri godine, iako je rukopis bio spreman još za Ljubicinog života.

‒ Ljubica je u svom testamentu iznela strogi zahtev da se 40 godina ništa od njihove građe ne objavljuje, tako da je knjiga objavljena tek 2016. godine – kaže Prelić. 

Dani Tihomira Đorđevića

Koliki je značaj za naučnu javnost imalo otkriće devete knjige, potvrđuje to što je nakon otvaranja zaostavštine sestara Janković prvi korak bio njeno objavljivanje.

‒ Profesorka Selena Rakočević je pregledala etnokoreološki deo i ona me je pitala da li zaista postoji rukopis devete knjige kod nas u Narodnoj biblioteci i kada sam joj pokazao ona je bila potpuno opčinjena time, kao da sam joj dao sveti gral ‒ prisetio se Prelić. 

I poslednji dan manifestacije „Dani Tihomira Đorđevića”, 27. septembar, biće posvećen porodicama Janković i Đorđević, a program će izvesti đaci Aleksinačke gimnazije, Muzičke škole „Vladimir Đorđević” i aleksinački glumci.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 5 =