Medijska pismenost: Ne „greše” samo tablodi

Medijska pismenost konzumenata informacija, u vremenu kada smo pretrpani raznim sadržajima, izuzetno je važna za realno sagledavanje informacija i donošenje vrednosnih sudova. Često korisnik informacija nije u mogućnosti, zbog vremenskog ograničenja i ostalog, da se o jednom događaju informiše iz više izvora, već istinitost objavljenog medijskog sadržaja nekad temelji na ugledu medija koji je to objavio.

Ponekad to nije dovoljno, jer je novinarstvo već decenijama, pored ostalog, i kadrovski degradirano, pa može da se desi da nepouzdani stvaralac radi za renomirani medij. Jedan takav primer imali smo i u napisu dnevnog lista „Danas” pod nadnaslovom „Još jedan skandal na festivalu u Aleksincu” i naslovom „Slobodan Ćustić molio da ne dobije nagradu” objavljenom u vikend broju od 24. novembra. U tom medijskom sadržaju koji je potpisala saradnica ovog lista iz Niša, V. Torović, jedan deo teksta je posvećen autoru ovog sadržaja.

Član festivalskog odbora Ninoslav Miljković rekao je da je Ćustić molio odbor da nikako ne dobije nagradu za glumca večeri.

‘Ćustić je govorio da zbog celokupne situacije ne treba da bude nagrađen, ali prema propozicijama festivala to smo morali da učinimo. Pošto je on bio jedini glumac, morao je da dobije to priznanje’, kazao je Miljković.

On je naglasio da je bilo nelogičnosti u radu sednice festivalskog odbora, jer je zvanično objavljeno da je rezultat glasanja bio devet prema dva za to da Ćustić dobije nagradu, a u zapisniku sa glasanja navedeno je da je sednici prisustvovalo devet članova odbora.

Ovaj tekst je objavljen na 15. strani koja je posvećena kulturi, ali je na prvoj strani plasirana i najava, sa slikom Slobodana Ćustića, glumca i direktora Beogradskog dramskog pozorišta.

Reagujući na ovu izmišljenu izjavu Dragoljubu Petroviću, glavnom i odgovornom uredniku lista „Danas”, uputio sam pismo sledeće sadržine.

Poštovani uredniče lista „Danas”,

u tekstu, koji je čak najavljen i na prvoj strani, „Slobodan Ćustić molio da ne dobije nagradu za glumca večeri”, objavljenom u dvobroju 24. novembra, izneto je nekoliko tvrdnji koje čitaoce dovode u zabludu, a akterima u tekstu nanose moralnu i profesionalnu štetu. Kao prvo, nisam dao izjavu Vašoj novinarki Vesni Torović, niti sam u kratkom telefonskom razgovoru spomenuo bilo šta što ona navodi u tekstu. Samo sam potvrdio da sam član Festivalskog odbora i da je predstava „Derviš i smrt” odigrana na festivalu u Aleksincu. Potvrdu da su podaci u tekstu falsifikovani nalazimo u činjenici da o glumcu večeri odlučuje Đački parlament Aleksinačke gimnazije tokom takmičarskih večeri, a ne članovi žirija, niti Festivalski odbor. Takođe, gospodin Ćustić nije igrao takmičarsku, već revijalnu predstavu, pa pošto nije bilo izbora za glumca večeri, logičan zaključak je da nije imao potrebe ni za šta, niti koga, da moli. Ovo je dovoljan argument, koji potvrđuje da je Vaša novinarka tekst bazirala na izmišljenoj izjavi koju ja nisam dao, koristeći je takođe za naslov teksta, što pokazuje da se ne radi samo o nemarnosti, već o svesnoj konstrukciji događaja.

Ninoslav Miljković, novinar i član festivalskog odbora

Ovaj demant najverovatnije neće biti objavljen, a iako bude neće biti najave na naslovnoj strani, a traženje sudskog zadovoljstva takođe će izostati. Po novom zakonu, kada su u pitanju mediji sva suđenja se odvijaju u Beogradu i ko bi još gubio vreme i sebe maltretirao da po zadovoljenje pravde odlazi u prestonicu. I najviše oštećeni gospodin Ćustić, verovatno naviknut na takvo prestoničko (dez)informisanje neće pokrenuti postupak, pa će i ova informacija pasti u zaborav u moru medijskih sadržaja koji su objavljeni povodom sedmog Festivala prvoizvedenih pozorišnih predstava u Aleksincu.

U ovom slučaju novinar ne samo da je tendeciozno želeo da omalovaži nastup glumca Ćustića, pošto je on igrao te večeri umesto takmičarske predstave koja je bila otkazana navodno zbog bolesti jedne od glumica, već je pokazao i neupućenost u to kako se donose neke odluke na festivalu. Takvim ponašanjem autorka je svesno želela da poruči čitaocu da je festival u haosu nakon što je, zbog navodnog sukoba interesa selektora Tomislava Trifunovića. Predstava u kome igra sin selektora festivala Sergej Trifunović zamenjena je dva dana pre početka festivala. Sam glumac Trifunović i određeni broj medija ovaj događaj okarakterisali su kao zabranu nastupa glumca koji je kritičar aktuelne vlasti. U tim „prepucavanjima” još jednom su stradali čitaoci kojima su plasirane poluinformacije, a u nekim slučajevima i dezinformacije.

Mi često govorimo o medijskoj pismenosti konzumenata informacije, ali vrlo malo o medijskoj pismenosti proizvođača medijskog sadržaja, tj novinara. Očito da je pismenost mnogo potrebnija nama novinarima, kako ne bismo naše čitaoce, slušaoce ili gledaoce dovodili u zabludu.

Realizacija: Udruženje DARS

Tekst nastao u sklopu projekta koji sufinansira Opština Aleksinac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + six =