Sport za sve

„Спорт за све” и у Алексинцу

Алексинац је један од пет градова у Србији у којима је у току реализација УНИЦЕФ-овог пројекта „Свет је наш”.

‒ То је интегрални део пројекта ‘Спорт за све’ који спроводимо заједно са УНИЦЕФ-ом и уз финансијску подршку Теленор компаније. Циљ пројекта је промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју и инвалидитетом кроз спорт и рекреативне активности ‒ каже Снежана Живадиновић, сарадница у овдашњем Друштву за развој креативности.

У пројекту учествују деца из Дневног боравка у Дому „Христина Маркишић”, који заједно са кадетима и кадеткињама из Кошаркашког клуба „Напредак” спороводе све пројектне активности. До сада је реализовано 18 вршњачких радионица.

Sport za sve

‒ Радионице су реализоване у дворишту Дома ‘Христина Маркишић’ кроз игру, дружење и спортске активности. Организовали смо и три излета, до Липовца, Сокобањеи Нишке Бање, са по педесетак учесника. Осим учесника радионица, на излетима су били и њихови родитељи, хранитељи, другови… Кроз све поменуте акције потврђено је да се и кроз спорт и рекреацију и активизам младих кошаркаша Алексинца сви заједно боримо за побољшање положаја деце са инвалидитетом и за њихово још веће укључивање у друштвени живот у нашој локалној заједници ‒ наглашава Снежана Живадиновић.

Током реализације пројекта „Свет је наш”, који се, иначе, завршава средином октобра, организовани су и спортски дани и дружења са другим младим спортистима, а може се рећи да су учесници пројекта присуствовали већем броју спортских догађаја у граду.
Пројекат реализује Друштво за развој креативности у партнерству са Општином Алексинац и Кошаркашким клубом „Напредак”.


Пет милиона за пет општина

Осим у Алексинцу, УНИЦЕФ-ов пројекат „Спорт за све” спроводи се и у Суботици, Прибоју, Ћићевцу и Великој Плани.

Око пет милиона динара је намењено за набавку опреме за спорт и рекреацију, као и за унапређење стручних капацитета запослених који се старају о деци са сметњама у развоју и инвалидитетом.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × four =