Skela – ponovo vozi!

Operacija vraćanja vitkovačke skele uspešno je završena proteklog vikenda. Prolećni visoki vodostaj Južne Morave odneo je ovaj plovni objekat nizvodno do sela Trubareva.

Predsednik Mesne zajednice Vitkovac Vladan Milojević duže vreme je razmišljao kako da skelu vrati u svoje selo. Najpre je pokušao sa Ruskim humanitarnim centrom u Nišu da skelu dovuče, ali čamci ove organizacije nisu izdržali, pa je ta opcija propala.

Skela

Zato je pristupio oprobanom receptu da u pomoć pozove prijatelje iz Smedereva, koji su svoje moćne motore prikačili na skelu i uspeli da je pokrenu. To nije bio jednostavan posao, s obzirom da je skela težine preko 16 tona.

Ovaj objekat meštanima i ostalim putnicima pre dve godine poklonila je lokalna samouprava, koja je finansirala i intervenisanje u ovom slučaju. Opština plaća i skeledžiju, pa je prevoz, po rečima predsednika Milojevića, besplatan. Koliki je značaj rada skele, pokazuje i podatak da poljoprivrednici iz Vitkovca i Ljubeša na suprotnoj strani Morave obrađuju blizu 300 hektara zemljišta.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + 11 =