Vojni lekar na selu

Ординација у сеоској канцеларији

Екипа здравствених радника данас је обишла Грејач у склопу акције „Војни лекар на селу”. За разлику од осталих дана у години, када мештани овог села код лекара одлазе у оближњу Тешицу, овога пута прегледани су у својој месној заједници, која је на кратко преуређена у малу амбуланту.

До поднева се у листу прегледаних пацијената уписало четрдесеторо људи, а поједини сматрају да би их било више, али да су неки касно сазнали за акцију.

‒ Ово је један добар гест и овако нешто је заиста потребно људима у селу. Имају прилику да без заказивања и чекања добију основне информације о свом здрављу и упутство ком лекару даље треба да се обрате – каже нам једна мештанка коју смо затекли у ходнику импровизоване амбуланте.

Vojni lekar na selu

Ова сарадња Дома здравља у Алексинцу и мешовите артиљеријске бригаде нишке касарне „Мија Станимировић” траје већ неколико година и има за циљ обилазак углавном оних села која немају своју амбуланту. Потпоручник др Ивана Ђокић, каже да је ова цивилно-војна сарадња добра прилика да се преконтролише здравље оних људи који немају прилику да константно одлазе код лекара, али и оних који немају такву навику.

‒ Наша здравствена култура генерално није на задовољавајућем нивоу, тако да сматрам да су овакве акције изузетно добре и корисне – каже др Ђокић.

Vojni lekar na selu

Екипа војних лекара и патронажних сестара Дома здравља обишла је данас и четири куће у којима су непокретни или тешко покретни пацијенти.

‒ То су људи који су углавном отежано покретни или тешко болесни и нису били у могућности да дођу данас овде. Урадили смо све што је у нашој моћи да тим људима дамо по који савет, евентуално, да погледамо њихову документацију, иземримо притисак и ниво шећера у крви – додаје наша саговорница.

Претходна акција „Војни лекар на селу” одржана је у Горњем Крупцу, јуна месеца.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × four =