Osnovna muzička škola Aleksinac

Ноте и на новој адреси

Проблем са којим се Основна музичка школа „Владимир Ђорђевић” већ годинама уназад суочава, а то је недостатак простора, од ове школске године је донекле ублажен. Након адаптације и преграђивања просторија некадашње редакције „Речи радника” у улици Душана Тривунца, а које ће школа користити наредних пет година, добијене су четири учионице за извођење индивидуалне и групне наставе. У новом простору биће реализовани часови гитаре, флауте, виолине, а по потреби и клавира.

Marko Jelenić OMŠ
директор Марко Јеленић

Ове просторије школа је требало знатно раније да преузме, али неизмерни дуг за струју који је остао након гашења ЈНИРТВП „Реч радника” пролонгирао је почетак радова на уређењу просторија.

Захвални смо локалној самоуправи што нам је уступила овај простор који ће нам олакшати рад. Али, то још увек није оно што уважава све специфичности наставе у музичким школама – каже директор Марко Јеленић и напомиње да је за школу са близу 300 ученика неопходно више учионица.

И ова школска година је потврдила да интересовање за музичку школу не јењава. У први разред на седам инструменталних одсека, уписано је 107 ученика. У Алексинцу у матичној школи њих 77, а у истуреним одељењима у Ражњу и Сокобањи по 15 првака. Збирно гледајући, школску 2017/2018. у Алексинцу похађа 297, у Ражњу 43, а у Сокобањи 60 ученика.

OMŠ Vladimir Đorđević Aleksinac
Највеће интересовање је за клавир и то је најзаступљенији одсек са око 150 ученика. Велико интересовање и даље влада за гитару, флауту и виолину, а нешто мање за хармонику. Све ученике које нисмо могли да примимо, као и оне млађег узраста, усмерили смо у музичку радионицу која ради већ десетак година и која је нека врста припремне наставе – наводи Јеленић и истиче да тренутно имају добру групу ученика која ће наредне године бити уписана у први разред.

Поред редовне наставе, ову установу очекује и богата концертна активност као и бројна такмичења са којих се ученици редовно враћају овенчани наградама.
Први концерт је већ крајем септембра, а то је традиционални концерт добродошлице првацима, затим следе активности у оквиру „Дечје недеље”, концерт поводом Дана школе и наравно традиционални Новогодишњи концерт.
Наредне године ОМШ „Владимир Ђорђевић” ће бити домаћин другог по реду Међународног фестивала хармонике „Вива хармоника”. Подсетимо, прво издање овог фестивала одржано у марту ове године, окупило је 60 такмичара из целе Србије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − eleven =