Nesrećna kafina

„Несрећна Кафина” отворила први ЗИПО Фест

Представа „Несрећна Кафина” у копродукцији Центра за културу Ваљево и Шабачког позоришта, синоћ је отворила „Зимски позоришни фестивал за децу” у Алексинцу, први оваквог типа на југу Србије.
Пре почетка представе присутнима се у име организатора фестивала, „Театра 91”, обратила директорка Милена Рашић рекавши да се Алексинац на овај начин придружује градовима који имају сличне фестивале, захваливши се на разумевању генералном покровитељу Општини Алексинац.

Milena Rašić i Branko Popović
Директорка „Театра 91″ Милена Рашић и редитељ Бранко Поповић

Глумачка екипа Ваљевског позоришта у оснивању и њихових колега из Шапца је на један сликовит и занимљив, а у многим моментима и модеран начин, најмлађим Алексинчанима, дочарала део богатог стваралаштва Јована Јовановића Змаја. Ангелина Лукић у улози добре виле Радмиле, Маја Лукић као принцеза Кафина, Бранко Антонић као краљ, Угљеша Спасојевић као дворска луда и Страхиња Баровић у улози разбојника одушевили су присутну публику која је скоро до последњег места испунила салу Дома културе. Показатељ тог успешног наступа је дуготрајни аплауз на крају представе, коју су глумци уприличили свадбеним колом.

‒ Имали смо прилике да видимо прво драмско дело написано за децу код Срба, намерно кажем код Срба, не кажем у Србији, зато што је наш чика Јова Змај рођен у аустријској царевини. Заиста је то једна реткост и мало је народа уопште у овим нашим крајевима, како се то сад популарно каже, који могу да се похвале да из тог времена имају драму написану наменски за децу. Ми чика Јову Змаја, наравно, знамо као лиричара српског романтизма и као изузетног писца за децу, а највише га знамо по две лепе збирке песама ‘Ђулићи’ и ‘Ђулићи увеоци’. Прва говори о лепоти живота, док је друга, написана након неких његових трагичних догађаја који су се дешавали у породици када је остао без деце, мало суморнија прича, али је изузетно добро и надахнуто написано дело – рекао је уводничар на трибини одржаној након представе, редитељ и професор на овдашњој Високој школи за васпитаче Бранко Поповић.

Maja Lukić
Маја Лукић, глумица вечери

Стручни жири је глумцем вечери прогласио Мају Лукић, која је у свом обраћању присутнима напоменула значај оваквих представа за очување богатства нашег језика.

‒ Језик који је у стиху, а који прича те неке приче које су и прихватљиве и потпуно јасне деци, а опет нису толико упрошћене да имају почетак, средину и крај, треба да буде што више заступљен. Данашњи писци и драматурзи не треба да се плаше тог стила писања, већ треба да раде на њему јер кроз такве текстове су највише коришћени архаични изрази. Кроз такву врсту књижевности се негује и чува језик – истакла је глумица вечери.

Вечерас ће на сцени Дома културе бити изведена друга такмичарска представа „Зимског позоришног фестивала за децу”, „Алиса у земљи чуда”. Глумци Народног позоришта Пирот извешће чувену бајку Луиса Керола у режији Давида Алића са почетком од 19 сати.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 10 =