Lučinuška

Na ALEF-u i hor „Lučinuška”

U okviru predstojećeg Aleksinačkog letnjeg festivala (ALEF) Aleksinčani će biti u prilici da uživaju u nastupu ženskog hora „Lučinuška”.

Hor je pre 45 godina osnovao profesor Andrej Tarasjev sa Odseka za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu sa ciljem da se kroz negovanje muzičke tradicije što bolje savladaju jezik, kultura i književnost slovenskih naroda. Ova u početku neformalna pevačka grupa vrlo brzo prerasta u Hor studenata Slavistike Filološkog fakulteta koji je kasnije nazvan „Lučinuška” (reč luč u svim slovenskim jezicima označava baklju, vatru, svetlost). Prve članice hora bile su isključivo studentkinje slavistike, a kasnije su se priključile studentkinje i sa ostalih odseka Filološkog, ali i sa drugih fakulteta.

Lučinuška
Foto: Sa zvanične fejsbuk strane hora

Za četiri i po decenije, kroz hor je prošlo preko 200 članica, a danas je aktivno njih šezdesetak, različitih generacija, od kojih tridesetak iz onih prvih postava. Među članicama najviše je prosvetnih radnika, predavača u školama i na fakultetima, ali ima i psihologa, pravnika, ekonomista i deset doktora nauka.

Tokom 45 godina postojanja, hor je nastupao u mnogim gradovima Srbije, zatim u Zagrebu, Moskvi i nekadašnjem Lenjingradu.

„Lučinuška” neguje muzičku baštinu slovenskih naroda, pa je repertoar sačinjen od ruskih, poljskih, ukrajinskih, čeških, beloruskih, slovačkih, makedonskih, bugarskih i srpskih tradicionalnih narodnih pesama.

Nastup hora „Lučinuška” u Aleksincu predviđen je za 16. jun.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 1 =