Lučinuška

На АЛЕФ-у и хор „Лучинушка”

У оквиру предстојећег Алексиначког летњег фестивала (АЛЕФ) Алексинчани ће бити у прилици да уживају у наступу женског хора „Лучинушка”.

Хор је пре 45 година основао професор Андреј Тарасјев са Одсека за славистику Филолошког факултета у Београду са циљем да се кроз неговање музичке традиције што боље савладају језик, култура и књижевност словенских народа. Ова у почетку неформална певачка група врло брзо прераста у Хор студената Славистике Филолошког факултета који је касније назван „Лучинушка” (реч луч у свим словенским језицима означава бакљу, ватру, светлост). Прве чланице хора биле су искључиво студенткиње славистике, а касније су се прикључиле студенткиње и са осталих одсека Филолошког, али и са других факултета.

Lučinuška
Фото: Са званичне фејсбук стране хора

За четири и по деценије, кроз хор је прошло преко 200 чланица, а данас је активно њих шездесетак, различитих генерација, од којих тридесетак из оних првих постава. Међу чланицама највише је просветних радника, предавача у школама и на факултетима, али има и психолога, правника, економиста и десет доктора наука.

Током 45 година постојања, хор је наступао у многим градовима Србије, затим у Загребу, Москви и некадашњем Лењинграду.

„Лучинушка” негује музичку баштину словенских народа, па је репертоар сачињен од руских, пољских, украјинских, чешких, белоруских, словачких, македонских, бугарских и српских традиционалних народних песама.

Наступ хора „Лучинушка” у Алексинцу предвиђен је за 16. јун.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − ten =