Savet za zdravlje

Мали број педијатара и даље највећи проблем

У протеклој години пацијенти су се највише жалили на рад Одељења за здравствену заштиту предшколске и школске деце – стоји у извештају Саветника за заштиту права пацијената који се данас нашао пред члановима Савета за здравље општине Алексинац.
Саветнику је током прошле године достављено укупно 20 приговора у писаној форми, од тога 18 против Дома здравља, а два против Опште болнице Алексинац.

Од приговора упућених Дому здравља, 10 се односи на Одељење за заштиту предшколске и школске деце и, како стоји у извештају, сви су били основани. Шест приговора је било против Одељења опште медицине, а по један на рад Одељења стоматологије и Хитне помоћи.
Што се Опште болнице тиче, оба приговора се односе на рад Одељења хирургије. Један је оцењен као неоснован, док је други уступљен здравственој инспекцији Нишавског округа јер спада у домен рада и оцене тог органа.
И у извештају за последња три месеца прошле године од пет приговора, три су се односила на рад са нашим најмлађим пацијентима.
Саветник за заштиту права пацијената Драган Михајловић је рекао да је број приговора у односу на број пацијената, ипак занемарљив и да је квалитет услуга значајно бољи у односу на претходне године.

Savet za zdravlje

Извештаји су усвојени уз закључак да је недостатак педијатара у Дому здравља и даље главни проблем и разлог жалби пацијената, те да је неопходно да се Савет са постојећом статистиком, обрате ресорном министарству које је и одредило тренутни број запослених на овом одељењу.
У наставку седнице, чланови Савета су усвојили извештај о раду Комисије за оцену испуњености услова за финансијску помоћ за вантелесну оплодњу у нашој општини. У 2017. години то право остварила су три пара.

Доктор Сретен Вујошевић, помоћник директора Опште болнице, информисао је чланове Савета да је пројекат за отварање Службе за дијализу прошао са пратећом документацијом код Канцеларије за управљање јавним улагањима и да би тендер требало да се распише до краја јуна. Након комплетне реконструкције старе зграде на улазу у болницу, Служба за дијализу могла би да почне са радом у 2019. години.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =