Zoran Stevanović

Злочин без обележја

Црква „Свете Тројице” у Горњем Адровцу убудуће ће чувати и сећања на страдање 57 мештана трију алексиначких села које су бугарске окупационе снаге стрељале као одмазду због Топличког устанка. На спомен плочама које се налазе на зиду ове светиње, са северне стране уписно је 27 имена грађана Горњег Адровца, 19 из Гредетина и 11 из Доњег Сухотна. Њих су зверски стрељали бугарски војници у марту 1917. године. Документација о страдању нашег народа за време бугарске окупације пронађена је сто година касније, у архиву Министарства иностраних дела Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

‒ На томе смо захвални господину Љубодрагу Поповићу, некадашњем директору Архива Србије, који је пореклом из Лоћике. Он је случајно дошао до тих података и, наравно, доставио их нама. Ми смо одмах предузели иницијативу да то публикујемо, да објавимо, да буде познато нашој јавности, јер до сада нисмо имали такве податке – објашњава Зоран Стевановић, историчар и члан Одбора за обележавање годишњица, јубилеја и значајних историјских догађаја на подручју општине Алексинац.

Међутим, на том месту где је извршено масовно стрељање становништва нема никаквог обележја, што је неправда према жртвама, а и према млађим нараштајима који би чували успомене на своје претке.

Цео текст прочитајте у АЛ новинама:

https://alpress.rs/files/Al%20novine.pdf

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 9 =